Kina obećala jednake uvjete za europske tvrtke na svom tržištu

Kina obećala jednake uvjete za europske tvrtke na svom tržištu
Kina

Kina je u utorak najavila da će malo više otvoriti svoje gospodarstvo i osigurati jednake uvjete za europske tvrtke, što je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nazvao "probojem" u međusobnim odnosima.

Kina i Europska unija su na svom godišnjem summitu u utorak u Bruxellesu usvojile zajedničku izjavu u kojoj Peking obećava da će početi otvarati svoju ekonomiju, da više neće prisiljavati strane tvrtke da otkriju know-how što se postavlja kao uvjet za poslovanje u Kini te da je spreman riješiti pitanje državnih subvencija svojih tvrtki.

"Zadovoljan sam što smo danas s našim kineskim partnerima dogovorili rješavanje pitanja industrijskih subvencija. Riječ je o proboju, Kina je prvi put pristala angažirati se s Europom na tom ključnom prioritetu u reformi Svjetske trgovinske organizacije", izjavio je nakon summita Donald Tusk.

Kineski premijer Li Keqiang je rekao da Kina daje sličnu ponudu kakvu je dala i Sjedinjenim Američkim Državama te najavio mogućnost otvaranja kineskog  tržišta za europske tvrtke.

"Europske tvrtke uživat će jednaki tretman", rekao je kineski premijer. Zapadne tvrtke godinama se žale na kinesku praksu da od njih traže transfer tehnologije da bi mogle poslovati u Kini.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker oprezno je pozdravio napredak ali i upozorio na potrebu veće ravnoteže i reciprociteta.

"Kao dobri prijatelji mi također moramo biti iskreni jedni prema drugima kada je to potrebno ili kada je napredak sporiji nego što bismo željeli. Ta iskrenost i odlučnost za suočavanje s izazovima omogućila nam je napredak, koji se ogleda u današnjoj zajedničkoj izjavi. Ali, mi možemo bolje. Moramo naći bolju ravnotežu i reciprocitet. Europa želi više trgovati i više ulagati u Kinu, ali nam trebaju pravila koja to omogućavaju", rekao je Juncker.

Diplomati dviju strana dugo su pregovarali o zajedničkoj izjavi, dokumentu od 7 stranica, i gotovo do posljednjeg trenutka nije bilo sigurno da će tekst biti usuglašen.
Kina je napravila ustupke u posljednji trenutak prije početka summita i potpisala da će omogućavati pristup svome tržitšu bez diskrimincije.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0