JGL Grupa: Posluje na 60 tržišta svijeta

JGL Grupa: Posluje na 60 tržišta svijeta
JGL d.d.

Jadran galenski laboratorij (JGL) Grupa u 2019. je ostvarila 933 milijuna kuna ukupnih prihoda te dobit prije oporezivanja od 82 milijuna kuna, objavili su u četvrtak iz te farmaceutske tvrtke.

Rastom ukupnih prihoda od 17 posto i operativne dobiti (EBITDA) od 34 posto tijekom 2019. godine JGL bilježi rekordne godišnje rezultate, navodi se u priopćenju.

Poslovni prihodi iz core business-a porasli su za 15 posto i dosežu 729 milijuna kuna, s 30 postotnim rastom operativne dobiti. Rast prihoda i profitabilnosti, kako navode, pretočio se i u rast zaposlenosti, pa je JGL Grupa na kraju 2019. prešla granicu od tisuću zaposlenih.

Glavni izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić je kazao kako su u uvjetima pojačanih konkurentskih pritisaka, ali i slabljenja makroekonomske situacije ostvarili dvoznamenkasti rast svih ključnih brendova, na gotovo svim tržištima na kojima imaju vlastite operacije.

JGL je, kako se navodi, tijekom 2019. putem B2C (Business to Customer) ili B2B (Business to Business) suradnje poslovala na 60 tržišta svijeta. Iz perspektive pojedinih tržišta, najbrže rastu Bjelorusija (rast od 62 posto), Ukrajina (24 posto) te B2B (46 posto). Rusija, kao najveće tržište JGL-a, je rasla 15 posto, kao i ostala važna tržišta poput Kazahstana, Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije.

Iz JGL-a napominju i da su tijekom 2019. ishodovali 50 novih odobrenja za stavljanje proizvoda u promet u B2C poslovanju, pokrenuti su registracijski procesi za 47 proizvoda, te je uspješno lansirano 118 raznih proizvoda na 35 tržišta svijeta.

Ukupno je bilo aktivno 15 istraživačko-razvojnih projekata, od kojih se većina odnosila na vlastiti razvoj novog proizvoda, a potpisano je i deset novih partnerskih ugovora.

Iz JGL-a ističu i kako trenutna povoljna financijska pozicija kompaniji omogućuje nastavak ulaganja, prije svega u zaposlenike kojima je lani isplaćen maksimalan iznos nagrade, a vjeruju da će tako biti i ove godine. Također slijedi i novi investicijski ciklus u tehnološke kapacitete i sposobnosti te istraživanje i razvoj.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0