Javne politike za razvoj i reformu tržišta profesionalnih i poslovnih usluga u Hrvatskoj

Javne politike za razvoj i reformu tržišta profesionalnih i poslovnih usluga u Hrvatskoj
Publikacija Javne politike za razvoj i reformu tržišta profesionalnih i poslovnih usluga u Hrvatskoj

Centar unutarnjeg tržišta EU pri Ministarstvu gospodarstva objavio je dokument Javne politike za razvoj i reformu tržišta profesionalnih i poslovnih usluga u Hrvatskoj. Navedeni dokument sadrži prijedloge mjera za poboljšanje konkurentnosti ovog strateški važnog sektora za gospodarstvo EU i Hrvatske. Riječ je o gospodarskim djelatnostima u kojima je zaposlenost rasla i tijekom krize. Upravo u tom sektoru očekuje se otvaranje novih radnih mjesta i u budućnosti. Profesionalne i poslovne usluge čine gotovo desetinu dodane vrijednosti i zaposlenosti u hrvatskom gospodarstvu, a još i više u EU. Sektor predstavlja novu infrastrukturu gospodarstva utemeljenog na znanju, kvaliteti i inovativnosti.

Mnoge od predloženih reformskih mjera istovremeno mogu imati i horizontalni učinak na konkurentnost ostalih tržišta odnosno gospodarstva u cjelini. Predložene su javne politike i mjere usmjerene prema olakšanju pristupa tržištu usluga, deregulaciji, digitalizaciji, outsourcingu, aktivnom poticanju tržišnog natjecanja, internacionalizaciji poslovanja, jačanju novih poslovnih modela poput ekonomije dijeljenja te integraciji tržišta usluga i industrije.

Dokument Javne politike za razvoj i reformu tržišta profesionalnih i poslovnih usluga u Hrvatskoj možete preuzeti u nastavku

Izvor: Ministarstvo gospodarstva

Podijeli
li
0