Izvoz u prva tri mjeseca na istoj razini, u prva dva mjeseca porastao 5,8 posto

Vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prva tri mjeseca ove godine iznosila je gotovo 27 milijardi kuna te je ostala na razini iz istog razdoblja lani, dok je uvoz pao za 1,2 posto, na 44,6 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Vanjskotrgovinski deficit tako je u prva tri mjeseca iznosio 17,6 milijardi kuna, odnosno bio je za 542,9 milijuna kuna manji nego u prva tri mjeseca 2019. godine. Pokrivenost uvoza izvozom istovremeno je porasla sa 59,7 na 60,5 posto.

U zemlje članice EU-a u prva tri mjeseca je izvezeno roba vrijednih 19,2 milijarde kuna, odnosno 3,3 posto više nego u istom razdoblju lani. Izvoz u zemlje nečlanice EU-a je pao za 7,3 posto, na 7,8 milijardi kuna.

Vrijednost uvezene robe u prva tri mjeseca je iz članica EU-a pala za 2 posto, na 36,3 milijarde kuna. Istodobno je vrijednost uvoza iz tih zemalja porasla za 2,6 posto, na 8,3 milijarde kuna.

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 3,6 milijarde eura, što je na godišnjoj razini pad za 0,4 posto, dok je uvoz pao za 1,6 posto, na gotovo 6 milijardi eura. Vanjskotrgovinski deficit je iznosio oko 2,4 milijarde eura, dok je u prva tri mjeseca lani iznosio 2,45 milijardi eura.

U zemlje članice EU-a u prva tri mjeseca je izvezeno robe u vrijednosti višoj od 2,57 milijardi eura, odnosno 3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, u zemlje izvan EU-a izvoz je pao za 7,7 posto, na 1,1 milijardu eura.

Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a u prva tri mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala je za 2,4 posto, na 4,9 milijarde eura, dok je vrijednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a porasla za 2,1 posto, na 1,1 milijardu eura.

Izvoz u prva dva mjeseca porastao 5,8 posto, a uvoz 5,3 posto 

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prva dva mjeseca koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, porastao 5,8 posto, na 18,2 milijarde kuna, dok je uvoz porastao za 5,3 posto, na 30 milijardi kuna.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prva dva mjeseca ove godine iznosila 18,1 milijardu kuna, što je za 5,1 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz rastao za 4 posto, na 29,7 milijardi kuna.

Po drugim je podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva dva mjeseca iznosio 11,8 milijardi kuna, a pokrivenost uvoza.

izvozom bila na 60,7 posto. Izražen u eurima, izvoz je u prva dva mjeseca porastao 5,5 posto, na 2,4 milijarde eura, dok je uvoz porastao 4,9 posto, na 4 milijarde eura. Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 1,6 milijardi eura.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da je izvoz tvrtki iz djelatnosti prerađivačke industrije, koja u ukupnom robnom izvozu ima najznačajniji udio od 86,4 posto, u prva dva mjeseca porastao za 3,5 posto, na 2,1 milijardu eura.

Najvažniji vanjskotrgovinski partneri Hrvatske ostaju Njemačka i Italija.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0