Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda skočio 19%

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda skočio 19%
Hrana simbolička fotografija

U prvih deset mjeseci 2015. godine izvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 1,241 milijarde EUR, a uvezeno 2,101 milijarde EUR. Tako je generirana negativna bilanca od 860 milijuna EUR.

Prema istom razdoblju prethodne godine, izvoz je porastao za 19%, uvoz je porastao za 9%, a negativna bilanca smanjila se za 2%. Pokrivenost uvoza izvozom je 59%. Udio poljoprivredno prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu je 13%, a udio u ukupnom uvozu iznosi 14%.

Najznačajniji izvozni proizvodi u promatranom razdoblju su svježe ribe s udjelom od 6,6%, kukuruz (6,1%), čokolada (5,4%), šećer (5,4%), preparati za umake (vegeta i dr.) (4,0%) te sladni ekstrakti (4,0%). Najznačajniji uvozni proizvodi su svinjsko svježe meso s udjelom od 6,0%, čokolade (4,6%), kruh i peciva (4,5%), stočna hrana (4,2%), razni prehrambeni proizvodi (3,8%).

"Raduje nas smanjenje negativne bilance, no uvoz je i dalje previsok. Očekujemo da će strukturne promjene ubrzati smanjenje deficita i povećati konkurentnost i izvoz poljoprivrednih proizvoda" - rekla je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0