Izvoz-generator rasta domaće softverske industrije

Izvoz-generator rasta domaće softverske industrije

Izvoz softvera proizvedenog u Hrvatskoj lani je porastao za 501 milijun kuna. Izvoz je ujedno i glavni generator rasta domaće softverske industrije pa je tako lani ukupan prihod domaćih proizvođača softvera skočio za 19,6 posto na 6,96 milijardi kuna. Broj zaposlenih u softverskoj industriji skočio je za 13,2 posto.

Izvoz softvera proizvedenog u Hrvatskoj lani je porastao za 501 milijun kuna objavila je udruga Hrvatskih nezavisnih softverskih izvoznika (CISEx). Tajana Barančić, članica Upravnog odbora CISEx-a kaže da je iz preliminarnih podataka Fine vidljivo da je lani izvoz softvera porastao za 32,7 posto na 2,03 milijarde kuna.
 
Godinu prije iznosio je 1,53 milijarde kuna. "Iako su ovo preliminarni podaci oni ukazuju ne samo da domaća softverska industrija ima dobar potencijal već da bilježi i odlične rezultate na terenu", kaže Barančić. Usporedbe radi, domaća softverska industrija u 2013. godini imala je izvoz od 1,22 milijarde kuna, a godinu kasnije izvoz je skočio na 1,53 milijardi kuna. To ukazuje da hrvatski proizvođači ubrzavaju tempo kojim izvoze, odnosno ostvaruju sve bolje rezultate na stranim tržištima.
 
Izvoz je ujedno i glavni generator rasta domaće softverske industrije pa je tako lani ukupan prihod domaćih proizvođača softvera skočio za 19,6 posto na 6,96 milijardi kuna. Drugim riječima, domaća softverska industrija ovim će tempom u 2016. godini probiti vrijednost od milijardu dolara. U CISEx-u navode da je tempo zapošljavanja također ubrzan u odnosu na prethodne godine.
 
Lani su softverske tvrtke u Hrvatskoj zaposlile tvornicu i pol ljudi, odnosno otvorile gotovo 1500 novih radnih mjesta. Prema podacima CISEx-a, broj zaposlenih u softverskoj industriji skočio je za 13,2 posto na 12.642 zaposlena.
 
Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0