Hrvatski izvoznici potpisali Sporazum o suradnji s Hrvatskim kreditnim osiguranjem

Hrvatski izvoznici potpisali Sporazum o suradnji s Hrvatskim kreditnim osiguranjem
Hrvatski izvoznici potpisali Sporazum o suradnji s Hrvatskim kreditnim osiguranjem

Zagreb, 21. veljače 2018. -  Hrvatsko kreditno osiguranje ( HKO ) i Hrvatski izvoznici ( HIZ ) danas su potpisali Sporazum o poslovnoj suradnji. U ime HKO-a Sporazum je potpisao predsjednik Uprave, g. Zvonimir Samodol, a u ime HIZ-a, predsjednik, g. Darinko Bago.

Temeljem ovog Sporazuma HKO i HIZ uspostaviti će redovitu suradnju kroz zajedničke inicijative i aktivnosti te razmjenu informacija radi unapređivanja poslovnog okruženja te stvaranja pretpostavki za povećanje razine hrvatskog izvoza.

Hrvatski izvoznici (HIZ) predstavničko su tijelo tvrtki i organizacija, neprofitna, nestranačka i nevladina udruga, koja je u svom djelovanju neovisna. Članstvo u HIZ-u je dobrovoljno, a   temeljni ciljevi djelovanja su promocija hrvatskog izvoza, hrvatskih proizvoda, roba i usluga, te poticanje hrvatskog izvoza u svim oblicima i na svim tržištima.

Prilikom potpisivanja ovog sporazuma g. Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika izjavio je: „Od ukupnog broja izvoznika u RH više od 90 % čine mala i srednja izvozno orijentirana poduzeća koja trebaju i očekuju snažnu podršku financijskog sustava u pružanju jeftinih izvora financiranja i podrške izvozu poput programa jamstava, kredita za inozemne kupce te (re)osiguranja. Potpisivanjem Sporazuma sa Hrvatskim kreditnim osiguranjem želimo naglasiti i informirati izvoznike o važnosti i mogućnostima osiguranja njihovih izvoznih potraživanja, a u svrhu jačanja izvoza - najvažnijeg generatora gospodarstva RH.“

“Vjerujemo da će danas potpisani Sporazum s udrugom Hrvatski izvoznici doprinijeti našim nastojanjima da olakšamo izvoz naših poduzetnika te da će sve više izvoznika prepoznati prednosti koje im se otvaraju osiguranjem njihovih potraživanja i zaštitom vlastite likvidnosti'' – istaknuo je prilikom potpisivanja ovog Sporazuma Zvonimir Samodol, predsjednik Uprave HKO-a.

HKO je u 100%-tnom vlasništvu Hrvatske banke za obnovu i razvitak  jedino je društvo u Republici Hrvatskoj specijalizirano isključivo za osiguranje potraživanja. HKO osigurava potraživanja s rokom plaćanja do jedne godine, u vezi s isporukama roba i usluga između poslovnih subjekata, bez obzira na veličinu i njihovu gospodarsku djelatnost. HKO osigurava potraživanja vezana za prodaju roba i u Hrvatskoj i u inozemstvu, a do sada je osiguran izvoz u više od 50 zemalja svijeta.

Podijeli
li
0