Hrvatska postala članica Azijske infrastrukturne investicijske banke

Hrvatska je u petak postala punopravna neregionalna članica Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB), deponiravši pri Banci ispravu o pristupu njezinu Statutu, izvijestili su iz Ministarstva financija.

AIIB je međunarodna razvojna banka sa sjedištem u Pekingu, osnovana 2015. radi poticanja održivog gospodarskog razvoja, stvaranja bogatstva i poboljšanja infrastrukturne povezanosti u regiji Azije i Oceanije. Banka posjeduje vrhunski AAA/Aaa rejting, a njezin kapital iznosi 100 milijardi dolara. Operacije AIIB-a usmjerene su prvenstveno na azijsku regiju, koja predstavlja 45 posto svjetskog gospodarstva i 60 posto svjetskog stanovništva.
Prema Korporativnoj strategiji za razdoblje 2021. – 2030., misija AIIB-a definirana je kao „financiranje infrastrukture za sutra“, a ulaganja Banke moraju biti usklađena s barem jednim od četiri tematska prioriteta: zelena infrastruktura, povezanost i regionalna suradnja, tehnološki osposobljena infrastruktura i mobilizacija privatnog kapitala.

No, kako se navodi u priopćenju, AIIB može financirati projekte i na neregionalnom teritoriju, prvenstveno u okviru onih ulaganja koja za cilj imaju podupiranje trgovine i povezivanje s regijom, uključujući luke, prometne veze, proizvodnju i prijenos električne energije, kao i ulaganja u globalna javna dobra poput projekata za proizvodnju obnovljive energije (uključujući skladištenje ili prijenos).

AIIB je do danas odobrio članstvo za 104 države, među kojima i 19 država članica Europske unije, što tu banku svrstava u sam vrh međunarodnih financijskih institucija, odmah iza Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, kojih je RH također članica, zaključuje se u priopćenju.

Inače, Hrvatska je donijela u listopadu ove godine Zakon o potvrđivanju statuta AIIB, prema kojem pristup Hrvatske Statutu te banke podrazumijeva upis 50 dionica njezinog temeljnog kapitala, ukupne vrijednosti 5 milijuna dolara, pri čemu 10 dionica ili milijun dolara izravno, plativo u 5 obroka po 200 tisuća dolara, a ostatak, 40 dionica u vrijednosti od 4 milijuna dolara, na poziv. 

Članstvo Hrvatske u Banci, navodi se u obrazloženju tog zakona, povećalo bi vidljivost hrvatskih tvrtki na natječajima u okviru projekata koje AIIB financira u regiji i šire. Naime, kroz prijavljivanje na natječaje Banke hrvatske tvrtke ne samo da bi imale mogućnost doprinositi robnoj razmjeni Hrvatske i te značajne regije, nego bi ojačale i svoje reference te iskustvo sudjelovanja na međunarodnim natječajima, što bi u konačnici, putem multiplikativnih efekata, doprinijelo daljnjem razvoju gospodarstva Hrvatske, kao i ostalih tržišta.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0