Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s hrvatskim proizvođačima osiguralo pristup japanskom tržištu za juneće meso iz hrvatskog uzgoja, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva.

Rezultat je to, kako navode, rada Ministarstva na programima iskorjenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja, koje se očituje u međunarodno priznatim službenim statusima zdravlja životinja od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), te napora u dokazivanju ekvivalentnosti sustava kontrole zdravlja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u Hrvatskoj nadležnom tijelu Japana i usuglašavanju sanitarnih garancija sigurnosti proizvoda, koje su prihvaćene kao odgovarajuće za zahtjevno japansko tržište.

"Pored prilike koju pruža mogućnost plasmana visokovrijednih proizvoda na ovo prestižno tržište, ovo je sjajna referenca za hrvatske proizvode i na drugim tržištima", istaknuli su iz Ministarstva.

Podsjećaju kako samostalno i u suradnji s Europskom komisijom kontinuirano rade na otvaranju i brojnih drugih tržišta od interesa za hrvatske proizvođače.

Tako je tijekom  2021. u odvojenim postupcima omogućen izvoz proizvoda ribarstva, mješovitih proizvoda te sirovih i soljenih koža u Izrael, mlijeka i mliječnih proizvoda u Libiju, ovaca i koza te mesa goveda u Iran, hrane za kućne ljubimce u Albaniju, sladoleda u Kostariku, želatinskih kapsula u Egipat.

S obzirom da svaka članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) može samostalno procjenjivati zdravstvene rizike od uvoza određenih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, vremensko trajanje i zahtjevnost pregovora varira ovisno o ekonomskim interesima i administrativnim kapacitetima države uvoznice, usklađenosti njihove veterinarske službe s međunarodnim standardima, razini rizika robe koja se uvozi te interesu uvoznika, pojasnili su iz Ministarstva napominjući kako postupci mogu trajati od nekoliko mjeseci do više godina.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0