Hrvatska obrambena industrija svjetski je brend

Hrvatska obrambena industrija svjetski je brend
Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH s Jorgeom Domecqom, izvršnim direktorom Europske obrambene agencije

U HGK je u ponedjeljak održano je predavanje izvršnog direktora Europske obrambene agencije (EDA) Jorgea Domecqa za predstavnike obrambene industrije i znanstveno-istraživačke zajednice o mogućnostima i sredstvima koja su im na raspolaganju kroz aktivnosti EDA-e i nove obrambene inicijative EU.

„Hrvatska obrambena industrija svjetski je brend i temelj sigurnosti naše zemlje, ali i cjelokupnog gospodarstva. Zapošljava više od 3.000 radnika, s tim da je u 2018. godini ostvarila izvoz od gotovo 135 milijuna eura. Danas ćemo vidjeti koje prilike nam se otvaraju kroz zajedničku obrambenu politiku Unije, a ne sumnjam da će domaće tvrtke još jednom potvrditi status provjerenih dobavljača koji uživaju na svjetskom i domaćem tržištu“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, naglasivši da su takvom ugledu pridonijeli i nastupi na najvećim svjetskim sajmovima obrambene industrije uz potporu Komore.

Domecq je kazao kako se od njegovog zadnjeg posjeta Hrvatskoj prije pet godina mnogo toga promijenilo. „Aktivnosti u sigurnosti i obrambenoj spremnosti su se intenzivirale i evoluirale, a interes hrvatskih tvrtki za suradnju na europskom nivou je sve snažniji. Trebaju nam snažnija ulaganja u obranu i sigurnost i na europskoj i na nacionalnoj razini, ali u tom procesu investiranja se moraju znati prioriteti. Glavna uloga EDA-e je da s ministarstvima obrane svih država članica koordinira te prioritete, s tim da naglasak stavljamo prvenstveno na istraživanje i razvoj. Moramo voditi računa da uloženi novac doprinosi javnom interesu, a ne partikularnim interesima tvrtki“, izjavio je Domecq, dodavši da ključno da se nacionalne obrambene strategije podudaraju s politikom na razini EU-a te kako je kroz Europski fond za obranu tvrtkama na raspolaganju financijska potpora teška 13 milijardi eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević je naglasio kako je Hrvatska obrambena industrija nastala u Domovinskom ratu i da su ti teški trenuci testirali njezinu snagu, inovativnost i upornost te razvili jaku vezu između hrvatske vojske i privatnog sektora. Ministar Krstičević je najavio da će uskoro biti objavljen poziv za izgradnju 100 milijuna kuna vrijedne suvremene tvornice pješačkog streljiva koja bi zadovoljila naše potrebe ali i dio potreba EU i svijeta.

Predsjednik udruženja Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije koje pomaže domaćim tvrtkama u pripremi europskih projekata, Goran Basarac iz tvrtke Šestan-Busch, istaknuo je da je nekoliko naših tvrtki uspjelo dobiti sredstva iz EU fondova za svoje inovativne proizvode.

„Mi u Šestan-Buschu smo dobili novac za projekt razvoja multifunkcionalne kacige koja cilja civilno tržište, ali se određeni dijelovi našeg istraživanja mogu primijeniti i na vojnom dijelu. Projekt je bio težak 8,5 milijuna kuna, iz fondova je sufinancirano 5 milijuna i trenutno smo u fazi industrijskog istraživanja. DOK-ING-a je povukao preko 40 milijuna kuna europskih sredstava i HS Produkt je na pragu dobivanja 30 milijuna kuna za realizaciju jednog važnog projekta za Hrvatsku, izgradnje centra kompetencija za robotiku u Karlovcu. Dakle, možemo reći da naše tvrtke jako dobro koriste strukturne i investicijske fondove, a Europski obrambeni fond koji nam tek stiže predstavlja jednu novu razinu izazovu za koju se moramo dobro pripremiti“, pojasnio je Basarac, uz napomenu kako je važno da se poduzetnici povezuju i unutar Hrvatske, ali i preko naših granica, a za to imaju i potporu MORH-a.

Još jedna hrvatska firma koja uspješno koristi europski novac je i Utilis. Oni su svoj projekt Cyber Conflict Simulator vrijedan 4 milijuna kuna uspjeli sufinancirati sa 80 posto iz EU fondova, kazao je Goran Polonji, direktor Utilisa koji je na tom projektu partner sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER).

Izvor: Lider

Podijeli
li
0