Hrvatska lani imala najveći skok izvoza IT-a na svijetu

Hrvatska lani imala najveći skok izvoza IT-a na svijetu
ICT

Hrvatska je lani prema podacima Svjetske trgovinske organizacije imala najveći rast izvoza softvera i IT usluga na svijetu, objavili su CISEx, eSkills i HUP - ICT na otvaranju panela o Digitalnoj ekonomiji i ICT-u prema viđenju najvećih političkih opcija, koji se u ponedjeljak održao u Zagrebu.

Hrvatska je, s rastom većim od 40 posto u izvozu softvera i IT usluga, dvostruko bolja od Poljske i Rumunjske , tri puta bolja od Irske, te četiri puta bolja od Švedske, Austrije i Srbije. Hrvoje Balen iz Algebre, koji je održao tu prezentaciju, istaknuo je da je sektor softvera raste bez obzira na krizu. "Svjetska trgovinska organizacija objavila je da je Hrvatska lani imala najveću stopu rasta izvoza IT-a na svijetu. To dovoljno govori ne samo o potencijalu već i o onime što se postiže", kaže Balen. Iz HUP-a su upozorili koje su štete po gospodarstvo jer ICT još nije u praksi prepoznat kao industrija.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, kaže da Hrvatska gubi 300 milijardi eura godišnje jer ne koristi prednosti digitalne ekonomije. "Upravo ICT industrija je ta koja pokazuje koliko Hrvatska može biti konkurentna te kako bi to trebalo iskoristiti i u praksi", kaže Majetić. Darko Parić u ime koalicije Hrvatska raste, koja predstavlja aktualnu vlast, kaže da su protekle četiri godine radili kako bi se to omogućilo. Navodi da su digitalizacija i ICT upravo putevi prema oporavku gospodarstva.

"U idućem mandatu ICT će imati važniji status, ali još nije odlučeno koji", kaže Parić.  Ivan Barać u ime Domoljubne koalicije, koju predvodi HDZ, kaže da oni ne dijele fotelje i da će za ICT kod njih biti zadužen premijer. "U posljednjih godinu-dvije država je konkurent ICT-u i ne omogućuje tvrtkama da dobiju prvu referencu, što nije dobro i treba mijenjati", kaže Barać. Dodaje da će se Domoljubna koalicija založiti za to da se startupe u prve tri godine oslobodi poreza.

Drago Cmuk u ime stranke Pametno kaže da je ICT važan i da zato treba postojati pomoćnik ministra gospodarstva koji će pomagati njegov razvoj. "Vodstvo države mora držati obrazovanje i znanost kao temelj društva", kaže Cmuk. Miroslav Mađarić u ime OraH-a kaže da razmišljaju o tome da ICT-u dodjele ili agenciju ili ministarstvo. Sergej Seferović u ime Uspješne Hrvatske izjavio je da su oni čvrsto na tome da ICT treba imati ministarstvo.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0