HGK otvorio predstavništvo u Beogradu

HGK otvorio predstavništvo u Beogradu
Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore s g. Marko Čadežom, predsjednikom Gospodarske komore Srbije

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u srijedu je ponovno, nakon pet godina, otvorila svoje predstavništvo u Beogradu, a dužnosnici gospodarskih komora dviju zemalja poručili su da gospodarstvo treba i mora biti iznad politike, te izrazili žaljenje zbog incidenta Vojislava Šešelja kojim je bačen u sjenu ovaj gospodarski događaj i izazvan prekid službenog posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Srbiji.

Predsjednici gospodarskih komora Hrvatske Luka Burilović i Srbije Marko Čadež naglasili su da gospodarstvenike obiju zemalja neće omesti incidenti "ljudi iz prošlosti", te da će se suradnja komora dviju država i gospodarstvenika na obje strane nastaviti po ekonomskim i tržišnim principima i u uzajamnom interesu.

Burilović je naglasio da je za HGK važno nastaviti dobru gospodarsku suradnju "koja je počela i prije uspostave političkih odnosa", što je dokaz da je "gospodarstvo iznad politike".

Ocjenjuje da za gospodarsku suradnju sa Srbijom ima još puno prostora, te da će tome pridonijeti i otvaranje predstavništva u Srbiji, koje je zasad šesto u svijetu, a HGK ih kani otvoriti ukupno dvadesetak.

Sjenu na događaj bacio je incident što ga je tijekom dana izazvao Vojislav Šešelj gazeći zastavu Hrvatske tijekom službenog posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Srbiji, a predsjednik Gospodarske komore Srbije (PKS) Čadež ispričao se zbog toga hrvatskim kolegama i rekao kako se srami.  Čadež je rekao da su hrvatske kompanije u Srbiji uložile 800 milijuna eura i zapošljavaju 14.000 ljudi.

U Srbiji posluje oko 200 hrvatskih poduzeća, a s više od 750 milijuna eura investicija Srbija je četvrta najznačajnija zemlja za hrvatske investitore.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0