HBOR - povoljno osiguranje i najmanjih izvoznih poslova

izvor: www.hbor.hr

HBOR - povoljno osiguranje i najmanjih izvoznih poslova
HBOR logo

S ciljem pomoći mikro i malim poslovnim subjektima koji izvoze ili tek počinju izvoziti, a imaju manji volumen izvoza HBOR je uveo novi program osiguranja naplate izvoznih potraživanja namijenjen izvoznicima čiji godišnji izvozni promet ne prelazi iznos od 2 milijuna eura. Korištenjem ove police mikro i mali izvoznici mogu svojim inozemnim kupcima ponuditi duže rokove otplate i konkurentnije uvjete plaćanja, a da su pritom zaštićeni od rizika neplaćanja čime štite svoju likvidnost. Polica osiguranja nadomješta druge instrumente osiguranja plaćanja kao što su garancija ili akreditiv, no u slučaju osiguranja ovom policom kupac ne mora ništa poduzimati već sav posao ishođenja obavlja izvoznik što također čini izvoznikovu ponudu konkurentnijom.

Prednosti korištenja ove police su relativno niska cijena koja omogućava kvalitetno upravljanje prihodima i potraživanjima iz inozemstva, jednostavnije širenje tržišta na nove kupce i povećanje prihoda iz inozemstva.

Policom osiguranja moguće je osigurati potraživanja do 50 tisuća eura, pri čemu HBOR preuzima do 95% rizika. Polica je jednostavna za ugovaranje i korištenje, a u slučaju neplaćanja inozemnog kupca omogućava izvoznicima isplatu odštete od HBOR-a u kratkom roku.

Premija osiguranja ovisi o visini osigurane svote i razdoblju trajanja osiguranja, a kreće se već od 4 eura mjesečno.

U 2013. godini preko 5 tisuća mikro poduzetnika poslovalo je na inozemnim tržištima, a njihov je ukupni izvozni promet iznosio 11,8 mlrd kuna, odnosno 12% izvoza Republike Hrvatske te godine. Zbog potencijala kojeg mikro poduzetnici imaju na inozemnom tržištu te olakšavanja pristupa povoljnim sredstvima izvoznicima početnicima ili onima koji prvi put izlaze na novo tržište ili izvoze novi proizvod, HBOR je tijekom ove godine snizio kamatne stope za kreditna sredstva potrebna za pripremu izvoznih proizvoda pa tako novi izvoznici mogu računati na kamatnu stopu već od 2%.

HBOR također izdaje činidbene bankarske garancije po nalogu izvoznika za koje je također moguće ishoditi osiguranje u HBOR-u, a uvođenjem novog programa osiguranja manjih izvoznih poslova i snižavanjem kamatnih stopa za nove izvoznike, HBOR je zaokružio svoju paletu proizvoda za male i nove izvoznike kako bi potaknuo korištenje izvoznih potencijala i najmanjih gospodarskih subjekata.

HBOR će i u 2015. poseban naglasak dati praćenju izvoznih poslova što je najavio i predsjednik Uprave HBOR-a Vladimir Kristijan tijekom 13. HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza. Tom prilikom najavljeno je da će 30 do 40% HBOR-ove aktivnosti iduće godine biti usmjereno praćenju izvoznih poslova i projekata hrvatskih izvoznika.

Prilog: CIJENA PREMIJE OSIGURANJA NAPLATE KRATKOROČNIH IZVOZNIH POTRAŽIVANJA ZA IZVOZNIKE S GODIŠNJIM IZVOZNIM PROMETOM DO 2 MILIJUNA EURA

Podijeli
li
0