HBOR i četiri banke potpisali sporazum za olakšanje izvoza malih i srednjih poduzetnika

HBOR i četiri banke potpisali sporazum za olakšanje izvoza malih i srednjih poduzetnika
HBOR i četiri banke potpisali sporazum za olakšanje izvoza malih i srednjih poduzetnika

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i četiri poslovne banke - Kovanica, Erste&Steiermarkische banka, Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, u utorak su potpisale sporazum o osiguranju portfelja kredita za obrtna sredstva za izvoznike, koji bi malim i srednjim poduzetnicima trebao olakšati pristup obrtnim sredstvima za izvoz.

Sporazum su potpisali predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, kao i predstavnici poslovnih banaka - predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Marko Badurina, predsjednik Uprave Kovanice Nicola Ceccaroli, član Uprave Erste&Steiermarkische banke Boris Centner, direktorica direkcije malog poduzetništva u Ersteu Snježana Mamuzić Krpan, predsjednik Uprave Podravske banke Goran Varat, kao i član Uprave te banke Daniel Unger.

Predsjednica Uprave HBOR-a Perko pojasnila je da se tim programom osigurava 80 posto portfelja kredita pojedinih banaka, po čemu je to specifičan proizvod jer se odnosi na osiguranje porfelja, za razliku od ranije kada je HBOR osiguravao samo pojedinačne kredite. U osigurani portfelj po tom programu mogu biti uključeni krediti odobreni poduzetnicima koji imaju do 250 zaposlenih, koji su u zadnjoj poslovnoj godini ostvarili godišnji prihod do 50 milijuna kuna, a kojima je banka odobrila kredit do najviše milijun kuna, pri čemu banke samostalno odlučuju o kreditima koje će uključiti u portfelj.

Perko ističe da HBOR tim programom daje poticaj i ohrabrenje malim poduzetnicima koji već jesu izvoznici ili to žele biti. Njime banke dobivaju dobar kolateral, s obzirom da ukoliko dođe do naplate kredita, 80 posto glavnice i kamate pokriva HBOR, čime preuzima i veliki dio rizika otplate, kaže Perko. Pojašnjava da se mali poduzetnici u bankama pri traženju kredita često susreću s preprekom osiguranja kolaterala, u smislu osobnih jamstava ili nekretnina, što im može predstavljati veliki rizik i naposljetku ih i obeshrabriti. 

Boris Centner iz Erstea procjenjuje da će tako vjerojatno oko 50 posto klijenata, koji inače ne bi dobili kredit u redovnoj proceduri, ovako dobiti potrebna sredstva. Iz HBOR-a najavljuju da takve sporazume u budućnosti kane potpisati i s još nekim hrvatskim bankama.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0