Grlić Radman: Hrvatske tvrtke zainteresirane za egipatsko tržište

Grlić Radman: Hrvatske tvrtke zainteresirane za egipatsko tržište
Ministar Grlić-Radman

Hrvatske tvrtke pokazuju velik interes za prisutnost na tržištu Egipta preko kojeg im se otvara tržište za gotovo milijardu stanovnika, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u utorak na početku dvodnevnog posjeta najmnogoljudnijoj arapskoj državi.

Država s kojom Hrvatska ima tradicionalne prijateljske odnose, temeljene na dugogodišnjem razumijevanju i partnerstvu, Egipat je jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske, ne samo u Africi već i na prostoru Bliskog istoka, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

"Egipat ima dobre odnose s arapskim svijetom i preko Egipta otvara nam se tržište za gotovo milijardu stanovnika što tvrtkama omogućuje da se upravo kroz svoje egipatsko poslovanje usredotočuju i na šira regionalna tržišta", rekao je Grlić Radman.

Mogućnosti suradnje vidi u industrijama poput naftne, drvne industrije, energetike, brodogradnje, obrambene industrije te infrastrukturnih radova.

Posjet Egiptu hrvatski šef diplomacije počeo je odavanjem počasti na hrvatskom memorijalnom groblju u El Shattu, mjestu zbjega gotovo 30.000 Hrvata izbjeglih u vrijeme Drugog svjetskog rata, uglavnom iz Dalmacije, Dalmatinske Zagore, s otoka. Ministar je obišao i Sueski kanal, gospodarski posebno važnu zonu koja privlačni važne investicije.

U hrvatskom izaslanstvu su i poslovni ljudi, gospodarstvenici, među njima predstavnici INA-e, Iskre, Norme, IGH. Posebna prigoda za istraživanje mogućnosti suradnje između hrvatskih i egipatskih partnera bit će gospodarski  forum u srijedu koji će okupiti  više od 120 poslovnih ljudi, a Grlić Radman će ga otvoriti s egipatskim kolegom Samehom Shoukryijem.

Kao jedan od zanimljivih projekata istaknuo je tehnologiju rafiniranja mineralnih pijesaka koji priprema jedna hrvatska tvrtka u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj te egipatskim partnerom. Hrvatskoj je suradnja s Egiptom važna i zbog odnosa Egipta s Europskom unijom te članstva u zajedničkom tržištu za istočnu i južnu Afriku, rekao je ministar Grlić Radman.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0