Europska komisija predstavila covid putovnice

Putovanje unutar Unije uz jedan od tri uvjeta

Europska komisija predstavila covid putovnice
Europska komisija predstavila covid putovnice

Europska komisija upravo je predložila Europskom Parlamentu uredbu o uvođenju potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije. Takozvani Zeleni certifikat će predstavljati dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na Covid-19. Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku, sadržavat će kod za očitavanje koji će osigurati autentičnost i provjerljivost, no bez mogućnosti dijeljenja informacija kako bi se maksimalno poštivao GDPR, pojasnili su na konferenciji za novinare. Također, potvrde neće biti uvjet za putovanje i ne smiju biti diskriminatorne, a na njima mogu biti samo nužni podaci.

Isto tako, potvrde će vrijediti samo dok traje pandemija, a cilj je da se “putovnice” uspostave do sredine lipnja.

Komisija traži da uvođenje Zelenog certifikata bude kroz uredbu, kako bi bilo obvezno za sve zemlje članice, a sve mora dobiti i zeleno svjetlo Parlamenta.

Nositelji Digitalnog zelenog certifikata, građani EU i trećih zemalja,  bit će izuzeti od restrikcija kao što su testiranje prilom ulaska u zemlju ili karantena, a zemlje članice koje će i dalje tražiti te restrikcije od nositelja Zelenog certifikata, morat će to prijaviti EK i opravdati svoju odluku.

Radi se o mjeri koja je uvelike namijenjena spašavanju turizma u EU.

Komisija se odlučila za uredbu jer su je države članice dužne izravno primjenjivati, suprotno od preporuka koje ionako malo država poštuje.

Budući da nema dovoljno cjepiva, Komisija želi da te potvrde sadržavaju i rezultat testiranja na covid19 ili nazočnost antitijela kako osobe koje nisu imale priliku cijepiti ne bi bile diskriminirane, što je i bila primjedba mnogih zemalja na tu ideju.

Po podacima Komisije, dosad se cijepilo samo 3,5 posto stanovništva EU-a.

Izvor: www.poslovni.hr

Podijeli
li
0