EU: Američka odluka o čeliku produžava nesigurnost tržišta

EU: Američka odluka o čeliku produžava nesigurnost tržišta
Europska komisija

Europska komisija ocijenila je u utorak da SAD samo produžava "nesigurnost tržišta" produljenjem u zadnji čas razdoblja privremenog izuzeća carinskih prava na uvoz čelika i aluminija za EU i druge.

"Američka odluka produžava nesigurnost tržišta koja već pogađa trgovinske odluke", reagiralo je europsko izvršno tijelo u priopćenju ponovivši da bi "EU trebao biti potpuno i konačno izuzet iz tih mjera jer ih se ne može opravdati razlozima nacionalne sigurnosti".

Bijela kuća je pristala u ponedjeljak navečer produljiti do 1. lipnja razdoblje privremenog izuzeća carinskih prava na uvoz čelika i aluminija iz Kanade, Meksika i Europske unije koje je trebalo završiti 1. svibnja.

"Administracija također produljuje pregovore s Kanadom, Meksikom i EU-om za još 30 dana. U svim tim pregovorima administracija je usmjerena na kvote koje će ograničiti uvoz, spriječiti pretovar i zaštiti nacionalnu sigurnost", kaže se u priopćenju Bijele kuće. Izvor blizak pregovorima je otkrio kako nakon 1. lipnja više neće biti produljenja izuzeća.

Trump je 23. ožujka nametnuo 25 posto carina na uvoz čelika i 10 posto na aluminij, ali je odobrio privremena izuzeća za Kanadu, Meksiko, Brazil, EU, Australiju i Argentinu. Također je odobrio trajno izuzeće na carine za čelik za Južnu Koreju. Američki predsjednik se poziva na trgovinski zakon iz 1962. kojem je cilj zaštita američkih proizvođača čelika i aluminija.

Trumpova administracija tvrdi da umjesto tarifa, zemlje koje su veliki izvoznici aluminija i čelika trebaju dogovoriti kvote kojima bi se zajamčila sigurnost američkim proizvođačima.

Uvjeti dogovora s Brazilom, Argentinom i Australijom koje su izbjegle američke carine su nejasni, no Južna Koreja je dobila trajno izuzeće na carine za čelik pristavši na kvote koje će smanjiti njene isporuke čelika za oko 30 posto u odnosu na razine iz 2017. godinu. Seul je još uvijek obuhvaćen američkim carinama što se tiče aluminija.

No Kanada, Meksiko i EU inzistiraju da neće pristati na kvote kako bi dobili trajno izuzeće iz američkih carina. Kanada je najveći izvoznik čelika u SAD i kanadska i američka industrija se dosta isprepliću.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0