Dvije tvrtke iz Hrvatske u Top 10 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe

Gotovo 400 tvrtki iz 16 zemalja Srednje Europe, uključujući 24 iz Hrvatske, prijavilo se na ovogodišnji natječaj 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki, koji već 24. godinu zaredom provodi Deloitte na nivou Srednje Europe. Kao i uvijek, samo 50 prijavljenih tvrtki uspjelo je ostvariti plasman na rang listu glavne kategorije u 2023. godini. Te tvrtke dolaze iz sedam zemalja i šest različitih sektora industrije, pri čemu su kao i u prethodnim natječajima dominirale softverske tvrtke.

Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno devet tvrtki, od kojih pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u kategoriji‘„Companies to Watch‘. U posebnoj dodatnoj kategoriji ‘Zvijezde pozitivnog utjecaja‘ i ove godine predstavljene su i istaknute tri tvrtke. U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se: Devōt na izvrsnom 4. mjestu s rastom od 3.232 posto, slijedi Aircash na 7. mjestu s rastom od 2.819 posto, HiveTech na 29. s rastom od 925 posto, Luminum ICT na 31. (898%) i Orqa na 41. (721%). U kategoriji ‘Companies to Watch‘ tvrtka je Lumen Spei zauzela je 7. mjesto s rastom od 611 posto.

U posebnoj kategoriji ‘Zvijezde pozitivnog utjecaja‘, koja je pokrenuta prije tri godine predstavljene su tri hrvatske tvrtke: SeekandHit, Notch i Cinnamon.

Devōt i Aircash, su i na prošlogodišnjem rangiranju također ostvarili visok plasman. Naime, Aircash je prošle godine zauzeo četvrtko mjesto u kategoriji 50 najbrže rastućih dok je Devōt prošle godine završio na 19. mjestu liste. Treća hrvatska tvrtka na listi HiveTech, ostvarila je plasman u glavnoj kategoriji nakon dvije godine uspješnosti u kategoriji Companies to Watch, dok su Luminum ICT i Orqa ostvarili svoj prvi plasman ove godine.

Devōt je osnovan 2016. i primarno se bavi uslugama razvoja softvera te automatizacije procesa. Snažno je usmjeren kvaliteti rada i isporuke, od kuda i ime tvrtke - od eng. riječi devotion. (predanost), Kroz godine, tvrtka je djelovala u različitim industrijama, od HealthTecha i travel industrije do  FinTecha. Uslijed pandemije, stavili su fokus na razvoj softvera za HealthTech sustave, s posebnim naglaskom na digitalizaciju zdravstvenog sustava i telemedicinu, što uključuje izgradnju složenih informatičkih sustava koji digitaliziraju proces upravljanja zdravstvenom ustanovom, kao i osiguravanje kvalitetne zdravstvene skrbi bez fizičkog odlaska liječniku.

Natko Sertić, glavni partner za poreze u CE South regiji i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj je naglasio da je rangiranje 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki široko je priznato kao najvažnije i vjerodostojno mjerilo inovacija i tehnološke izvrsnosti u Srednjoj Europi.

Ove godine, Poljska i Češka imale su jednak broj plasiranih tvrtki u glavnoj kategoriji Fast 50, svaka po 18. Preostalih 14 mjesta podijeljeno je između Hrvatske (pet), Slovačke (četiri), Rumunjske (tri), Bugarske i Srbije (svaka s po jednom).

Izvor: Lider

Podijeli
li
0