Država za još 5 projekata R&D-ja dodijelila 78 milijuna kuna

Država za još 5 projekata R&D-ja dodijelila 78 milijuna kuna
Istraživanje&razvoj simbolična fotografija

Njihov stroj za, kako su opisali, ekstremne situacije u kojima čovjek ne može preživjeti, bit će jedinstven u svijetu. Suočavat će se s vatrom, eksplozijama, urušavanjem, ionazicijskim zračenjem, kemijskim ili terorističkim prijetnjama. Uklanjat će prepreke i opasne predmete, prikupljati podatke, gasiti vatru. Projekt je to tvrtke Dok-Ing, vrijedan je 18,3 milijuna kuna, a za razvijanje vozila dobili su 8,9 milijuna potpore.

“Radi se o sustavu koji je daljinski upravljan, a radit ćemo i na autonomiji i na funkcijama koje takvim vozilima mogu pružiti veliku prednost u kriznim situacijama”, pojasnio je Gordan Pešić iz Dok-Inga.

Ta je tvrtka jedna od pet s kojima je ministrica gospodarstva Martina Dalić u utorak u Osijeku potpisala ugovore u sklopu poziva “Praćenje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja”, zajedno “teške” 78,4 milijuna kuna.

“To je pet od 22 dosad potpisana ugovora, vrijedna 252 milijuna kuna, koje smo dodijelili proteklih mjeseci, a usmjereni su za inovativne proizvode i usluge”, istaknula je Dalić. Za te je potpore u državnom proračunu osigurano 748 milijuna kuna.

Tvrtka Rimac Automobili dobila je 52,2 milijuna kuna za razvoj supersportskog električnog automobila. Projekt vrijedi 128,6 milijuna kuna. Plasirat će ga na globalno tržište. Imat će poseban sustav za informacije i zabavu u autu i baterijske pakete za domet veći od 500 kilometara s jednim punjenjem. S ključnim izazovima europskog željezničkog prometa suočit će se tvrtka Altpro. Razvijat će AP STM uređaj, koji kombinira sustav za automatsko zaustavljanje i tehnologiju za nadgledanje brzine i kretanje vlaka. Dobili su 7 milijuna kuna. Tvrtka GDi razvijat će IT platformu za upravljanje rizicima od poplava, za što je izborila 4,6 milijuna. Sustav će integrirati sve informacije za obranu od poplava i zaštitu i spašavanje, a ažurni podaci bit će dostupni svima koji donose odluke. InfoDom će razviti inovativnu plaformu za digitalnu transformaciju, što će tvrtkama smanjiti troškove poslovanja. Dodijeljeno im je 5,4 milijuna kuna.   

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0