Drvna industrija već se vraća na strana tržišta, potražnja se budi

Drvna industrija već se vraća na strana tržišta, potražnja se budi
Drvo

Kretanja u drvoprerađivačkoj branši potvrđuju njezinu otpornost u uvjetima korona krize na tragu stabilizacije poslovanja za sve veći broj radno-intenzivnih tvrtki. Pritom je “formula” sljedeće: zadržale su radnike, iste ili slične razine zaposlenosti kapaciteta te povlačile sirovinu s manjim iznimkama u cijelosti, i sad su zahuktale izvozne aktivnosti.

Isporuka trupaca ugovornim kupcima za vrijeme koronakrize, kako navode u Hrvatskim šumama (HŠ), tekla je gotovo uobičajeno, uz pridržavanje higijenskih mjera te mjera ograničenja prometovanja, jer su HŠ u siječnju i veljači stvorile dovoljnu zalihu drvnih sortimenata za redovnu opskrbu svih kupaca.

Povratak na izvozna tržišta i buđenje izvozne potražnje potvrđuju u anketiranim tvrtkama Tvin, Bauwerk Boen, Mundus Viridis, Spačva i Požgaj Grupa.

U Tvinu su krenule i nove narudžbe kao i povlačenje gotovog proizvoda s lagera, Bauwerk Boenu stižu narudžbe stalnih kupaca Talijana i Francuza, iz Požgaj Grupe otkrivaju da im je ova godina, začuđujuće izuzetno dobra i aktivna na tržištu SAD-a, dok u Mundus Viridisu očekuju vraćanje prihoda na prošlogodišnju razinu – u lipnju. Na valu rasta predviđanja jesenskog oporavka prodaje čuju se i prve najave mogućih većih prihoda u 2020. u odnosu na lani.

O tome po prvi put govori predsjednik Nadzornog odbora Mundis Viridisa Ivić Pašalić, ističući da sva njihova izvozna tržišta, osim izvoza svježe bukove građe u Egipat, funkcioniraju dobro, kao i prije krize. Većinu proizvoda izvoze u Njemačku, Austriju, Italiju i Kinu, no Egipat je potpuno stao, i to im je “trenutno najvažniji problem”.

“Radimo na novim tržištima i novim proizvodima, a trenutačno stanje u tvrtki ocjenjujemo povoljnim i pozitivnim s trendom oporavka i povratka na prihode kakve smo imali prije krize. Razvijamo nove projekte te planiramo ukupno pozitivno poslovanje do kraja godine.

Prosječan pad aktivnosti prodaje Tvina u zadnja tri mjeseca prelazi 60%, a najveći – oko 70%, tiče se prodaje namještaja u Francuskoj i Engleskoj. Proizvodnju nisu gasili, već su radili sa smanjenim kapacitetima za skladište gotovog proizvoda.

I isporuka trupaca Spačvi, prema riječima predsjednika Uprave Josipa Faletara, odvija se prema ugovorenim količinama za 2020. Izvozna tržišta se bude i vraćaju, no ističe da je trenutno teško procijeniti kad i hoće li se vratiti na razinu prije korone.

Proizvodnja se u tvrtki Bauwerk Boen Đurđevac uglavnom odvijala nesmetano, kao i otprema prema kupcima, koji su velikom većinom u inozemstvu, no predsjednik Uprave Igor Benaković ipak navodi veće potrebe za sirovinom.

Na izvozna tržišta unazad 3-4 tjedna vraća se i Požgaj Grupa čiji predsjednik Uprave Nikola Požgaj navodi da se nadaju, kako bi zadovoljili zahtjeve kupaca s kojima imaju potpisane godišnje ugovore i koji su stabilni, da im HŠ neće, kao i prethodnih godina, selektivnim pristupom u ispunjenu svojih obveza oduzeti tu mogućnost.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0