Domaća industrija hrane raste na krilima izvoza

Domaća industrija hrane raste na krilima izvoza
Rezultat prva tri kvartala 2015.

Hrvatska prehrambena industrija ponovno svjedoči svoju golemu žilavost. To najbolje ilustriraju svakako podaci o poslovanju za prvih devet mjeseci 2015. gledani naspram ostvarenja koje su pojedine kompanije iskazivale za isto razdoblje 2014. Većina tvrtki s liste iz ovog sektora mahom je ostvarila rast i prihoda i dobiti, tek je nekolicina njih rezultatski posrnula, bilo na prihodu ili dobiti, odnosno kroz iskazani gubitak.
 
Neovisna konzultantica Zvjezdana Blažić u čijem je fokusu interesa upravo prehrambena industrija, podsjeća da je taj sektor već davno zacrtao strategiju izvoza kao model svoga dugoročnog održiva razvoja. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju i izlazak iz Cefte tijekom 2013. i 2014. poljuljao je uhodane izvozne kanale, no vanjskotrgovinski podaci već za prvo polugodište 2015. potvrđuju da je hrvatska prehrambena industrija opet uhvatila pozitivan trend, ističe Blažić.
 
"Sve se više izvozi, a manje uvozi. Izvoz prehrambenih proizvoda u 2014. rastao je 10,9 posto, a u prvih šest mjeseci 2015. godine 18,2 posto, uz istodobno usporavanje rasta uvoza. Snažan rast izvoza bilježe proizvodi mesne industrije, gdje raste izvoz goveđeg mesa, piletine, ovčjeg i kozjeg mesa, pa čak i izvoz svinjetine. Ostvaren je rast izvoza 21 posto, uz rast uvoza od 4,9 posto. Izuzetan rast u izvozu ostvaruju i mesne prerađevine, kobasice i slično s rastom izvoza većim od 35 posto," kaže Blažić koja očekuje da će prehrambeni sektor znati iskoristiti sredstva iz fondova EU.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0