DOK-ING poslao u Ukrajinu dva robota

DOK-ING poslao u Ukrajinu dva robota
DOK-ING

U sjedištu tvrtke DOK-ING jučer je održana primopredaja dva od ukupno osam robotskih sustava za humanitarno razminiranje Ukrajini. Robote je predstavnicima ukrajinske Državne uprave za izvanredne situacije (SESU) predao predsjednik Uprave DOK-ING-a Marijo Grgurinović.

Kako je pojašnjava u priopćenju, roboti su donirani od strane američkog donatora. Na primopredaji su sudjelovali i visoki predstavnici Ravnateljstva Civilne zaštite te Centra za testiranje, razvoj i obuku (CTRO).

Neven Karas, koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva Civilne zaštite je istaknuo da je Hrvatska, nažalost, imala slično iskustvo kao i Ukrajina, ali zahvaljujući tome stekli smo bogato iskustvo u protuminskom djelovanju.

“Kao što je na zadnjem sastanku s predsjednikom Zelenskim istaknuo premijer Plenković, sklopit će se i sporazum o suradnji u području protuminskog djelovanja između Ukrajine i Hrvatske, a jedan od najvažnijih segmenata te suradnje i pomoći upravo je isporuka naše opreme i strojeva za humanitarno djelovanje. Mi smo više puta istaknuli da imamo bogato iskustvo, imamo znanje te imamo resurse”, dodao je Karas.

Marijo Grgurinović je izjavio kako mu je drago na povjerenju da je DOK-ING opet prepoznat kao svjetski lider u robotima za razminiranje gdje drži 80% svjetskog tržišta.

“DOK-ING je svoje strojeve prodao u 40-ak zemalja diljem svijeta i dok imamo svjetsku slavu i pozornost, drago nam je kada nas se posjeti na Žitnjaku gdje se odvija i sam razvoj i proizvodnja naših robota gdje se suštinski vidi i osjeti žila kucavica našeg laboratorija inovacija iza kojeg stoje vrhunski inženjerski stručnjaci”, kazao je Grgurinović.

Alina Kozlova, predstavnica SESU Ukrajine je dodala kako ovi robotski strojevi zaista spašavaju ljudske živote zahvaljujući daljinskom upravljanju te mnogim multi-funkcionalnostima.

Podsjetimo, DOK-ING-ove robotske sustave u cijelom svijetu koriste vojske, jedinice civilne zaštite, pripadnici policije te komercijalni operateri i međunarodne nevladine udruge na poslovima razminiranja.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0