DOK-ING i FER predstavili projekt razvoja daljinski upravljanog vozila za ekstremne uvjete

DOK-ING i FER predstavili projekt razvoja daljinski upravljanog vozila za ekstremne uvjete
DOK-ING

Tvrtka DOK-ING predstavila je projekt razvoja daljinski upravljanog vozila za djelovanje u ekstremnim uvjetima, koji razvija u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER), a vrijednosti je gotovo 16,5 milijuna kuna, od čega su dio bespovratna sredstva EU.

Radi se o projektu razvoja vozila za "NRKBe" uvjete, to jest nuklearne, radiološke, kemijske, biološke i eksplozivne ugroze.

Započet je u listopadu prošle godine, planirani završetak je rujan 2019. godine, a njime se želi razviti prvi prototip daljinski upravljanog sustava za upravljanje u kriznim situacijama. 

Europska unija je sufinancirala projekt s 8,9 milijuna kuna putem svojih strukturnih i investicijskih fondova, to jest operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Osnivač i vlasnik DOK-ING-a te jedan od voditelja projekta Vjekoslav Majetić izrazio je zadovoljstvo jer su "pokrenuli jednu novu tehnologiju koju žele dovesti na svjetsku scenu".

Projekt, kaže, služi za zaštitu ljudi pri nepovoljnim i ekstremnim uvjetima, poput nuklearne katastrofe u Fukushimi, požara, bioloških katastrofa i sličnih nezgoda.

Cilj je, naime, stvoriti nezavisna vozila koja će moći pomoći u najgorim uvjetima, gdje ljudske ekipe ne mogu pristupiti da bi spriječile daljnje širenje određene nepogode.

To između ostalog uključuje poslove uklanjanja prepreka i opasnih predmeta, poput eksplozivnih naprava, zatim izviđanje, motrenje i nadzor, prikupljanje i obradu podataka, gašenje vatre, kao i vršenje dekontaminacije i sl.

Majetić ističe da trenutno u svijetu ne postoji ovakav proizvod pa postoji potencijal izvoza na sva svjetska tržišta.

Profesor Ivan Petrović s FER-a pojašnjava da se suradnja njegove istraživačke grupe odnosi na razvoj algoritama i sustava daljinskog upravljanja konkretnim vozilom, dok DOK-ING razvija samo vozilo.

To je, naglašava, posebno važno s obzirom na teške uvjete rada, poput požara ili radioaktivnog zračenja. Pritom je, u slučaju da se izgubi komunikacija između operatera koji upravlja vozilom i samog vozila, cilj da se vozilo samo 'zna vratiti' u zonu odakle je krenulo.

DOK-ING je osnovan krajem 1991. godine, bavi se proizvodnjom robotiziranih strojeva i vozila za razminiranje, vatrogasnih i rudarskih strojeva, koje i izvozi na sve kontinente.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0