ČAK 100 HRVATSKIH TVRTKI IMA HALAL CERTIFIKAT Pola ih je već povećalo izvoz i dobit, kažu certifikatori u Islamskom centru

ČAK 100 HRVATSKIH TVRTKI IMA HALAL CERTIFIKAT Pola ih je već povećalo izvoz i dobit, kažu certifikatori u Islamskom centru
Muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj
Željko Puhovski, HANZA MEDIA

Obiteljskoj tvrtki Ljekovite bilje u utorak je u Islamskom centru u Zagrebu uručen stoti halal certifikat u Hrvatskoj, koja je po tom certificiranju lider u regiji, a novi sporazum o suradnji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Hrvatske gospodarske komore (HGK) otvara novi prostor na halal tržištima.

Dodjela stotog halal certifikata i potpisivanje sporazuma održano je u Islamskom centru, kojoj su uz predstavnike tog centra i Hrvatske gospodarske komore (HGK) prisustvovali brojni predstavnici raznih institucija, ministarstava poljoprivrede, vanjskih i europskih poslova, veleposlanstava, udruge Hrvatski izvoznici, Turske razvojne agencije i tvrtki koje već rade s halal certifikatom.

Generalni menadžer distributera koji se bavi promocijom, inspekcijom i plasmanom halal proizvoda MHP Food Trading LLC iz Dubaija Eugene Levterov smatra važnim što se Hrvatska uklopila u trend halala u svijetu, napomenuvši da to više nije samo pitanje vjere i načina života nego i zdravlja, što sve više prepoznaju zemlje izvan Islama.

Halal certifikate u Hrvatskoj od 2010. dodjeljuje Centar za certificiranje halal kvalitete koji djeluje pri Islamskom centru, čiji rukovoditelj Aldin Dugonjić naglašava važnost rastućeg svjetskog halal tržišta čija se vrijednost procjenjuje na dva trilijuna američkih dolara.

"U halal certificiranju nema puno toga kompliciranog. Važno je da se u procesu proizvodnje u proizvode ne stavlja nešto što nije u skladu s halal standardom. Najčešće su to neki aditivi životinjskog ili alkoholnog podrijetla i drugo što škodi zdravlju. U Hrvatskoj vidimo porast zanimanja za certificiranjem, a prema našoj analizi 49 posto poduzeća koja su dobila halal certifikat povećala su izvoz i dobit. Potencijala za razvoj ima još puno, čemu će, nadamo se, pridonijeti i sporazum s HGK-om", kazao je Dugonjić.

Naznačio je da halal certifikat u Hrvatskoj imaju gotovo svi veći prehrambeni proizvođači i brojni hoteli, te da su prehrambena i turistička industrija najviše zastupljeni. Riječ je o 66 proizvođača, 18 hotela, sedam turističkih agencija te po jedan catering i jedna osnovna škola, a u tijeku su pregovori s njih još nekoliko.

"Ponosni smo što nijedno naše certificiranje nije imalo odstupanja niti primjedbi iz vanjskih krugova. Vjerujemo da time hrvatski proizvodi dobivaju na konkurentnosti i pozivamo hrvatske proizvođače da se predstave na Svjetskom halal summitu idućeg tjedna u Istanbulu", istaknuo je Dugonjić.

Najavio je da na jesen 2018. u Hrvatskoj planiraju organizaciju Europskog halal skupa.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović dodjelu stotog halal certifikata označio je važnim događajem za Hrvatsku, naglasivši dobru suradnju Islamskog centra i HGK-a u otvaranju novih tržišta i poslova za hrvatske tvrtke.

"Naš halal standard ima HR oznaku kvalitete, što je vrlo rijetko u svijetu kod drugih zemalja. Važno je da svi koji to imaju zadrže razinu kvalitete i povjerenje potrošača", istaknuo je Hasanović, ocjenjujući sporazum s HGK-om novom razinom suradnje i promoviranja halala i vrijednosti hrvatskih proizvoda.

Predsjednik HGK-a Luka Burilović dodao je da se s halal proizvodima otvara veliki gospodarski i izvozni potencijal na islamskim, ali i brojnim drugim tržištima koje uvažavaju i traže taj standard, pogotovo za prehrambene i turističke kompanije.

Izvor: www.jutarnji.hr

Podijeli
li
0