BonLine analiza plaćanja - POLJSKA

BonLine analiza plaćanja - POLJSKA
Bonline D&B

Poljske tvrtke generalno solidno posluju. Poboljšanje se može vidjeti prije svega u fleksibilnosti poduzeća, brzom odgovoru na promjene, točnim odlukama uprave i dobrom makroekonomskom okruženju same zemlje. Sve ukazuje na to da se velike poljske tvrtke solidno nose i uz recesiju na tržištu. Zapanjujuća je činjenica da su poljske tvrtke uspjele zadržati postojeće razine zaposlenosti, a nezaposlenost nije narasla dramatično kao u drugim europskim zemljama.

Uvjeti plaćanja u Poljskoj se razlikuju, posebno u pogledu pojedinih djelatnosti i zemljopisnom području, no istina je da mnoge poljske tvrtke ne plaćaju račune na vrijeme. Također su mnoge tvrtke počele koristiti poslovnu inteligenciju, praćenje financijskog stanja svojih kupaca.

Nakon negativnih znakova u 2012. godini, navika plaćanja u Poljskoj pokazuje blagi napredak 2013.godini. Tvrtke koje poštuju dogovorene uvjete na kraju 2013. godine predstavljaju 30,5% od ukupnog broja, s porastom od 6,8% u odnosu na 2012. godinu, ali 7,5 postotna boda manje od europskog prosjeka. Vidljivo je i blago poboljšanje u vrlo ozbiljnim kasnim isplatama (preko 90 dana u prosjeku): koncentracija tvrtki je smanjena za 1,7% u ovoj kategoriji, ali jaz sa europskom razinom i dalje je značajan (+6,9 %). Kategorija "do 30 dana" imala je koncentraciju od 53,5% u 2013. godini. U odnosu na 2008. godinu, postotak tvrtki koje plaćaju na vrijeme je smanjen za 16,5 postotnih bodova, uz porast od 12,7% u kategoriji "do 90 dana" i sa 3,6% udjelom "loših platiša ".

Ako uzmemo u obzir praksu plaćanja poljskih tvrtki u odnosu na veličinu tvrtke, najviša koncentracija urednih platiša je u poduzećima  srednje veličine s 32,6% od ukupnog broja. Mikro tvrtke imaju veće probleme u kategoriji srednjih kasnih plaćanja ("30-60 dana" i "60-90 dana") i kategoriji ozbiljnih kasnih plaćanja. Ustvari, za tvrtke s manje od 6 zaposlenih, kasne isplate između 30 i 90 dana u prosjeku iznose za 6,3% od ukupnog broja, u međuvremenu, kasne isplate preko 90 dana čine 13% od ukupnog broja. Najbolji rezultati se vide za velike tvrtke s razinom od 1% kasnih isplata.

Izgradnja i uslužni sektor se ističu s najvišim koncentracijama, iako skromnim, plaćanje prema datumu dospijeća je 36,5% i 33,9%. Velik dio poljskih tvrtki je u kategoriji "do 30 dana", s različitim vrijednostima između 44% za rudarstvo i 64,7% za maloprodaju. S druge strane, u kategoriji srednjih kasnih plaćanja, sektori poljoprivrede, šumarstva, lova i ribolova i transporta i distribucije imaju najveću koncentraciju (više od 9%). Konačno, najgori nastupi u kategoriji ozbiljnih kasnih plaćanja (preko 90 dana u prosjeku) viđeni su u rudarstvu, transportu i distribuciji s razinom od 18% i više. Među najboljim mikro sektorima su obrazovni servis i instrumentalni i srodni proizvodi s 51,7% i 47,3% preciznih plaćanja. Najviša razina kasnih isplata, s druge strane, odnosi se na transport i skladištenje i transport usluga, u obje djelatnosti 24% tvrtki plaća s više od 90 dana kašnjenja. Preostali mikro sektori imaju koncentracije veće od 12% u kategoriji kasnih plaćanja.

2013. godina, dakle, potvrđuje negativno stanje u platnim navikama u Poljskoj, što potvrđuje nizak postotak redovitog plaćanja i veliki broj tvrtki koje plaćaju ozbiljno kasno.

Podijeli
li
0