BonLine analiza plaćanja - FRANCUSKA

BonLine analiza plaćanja - FRANCUSKA
Bonline D&B

Iscrpljene nizom kriza u posljednjih pet godina, mnoge francuske tvrtke su se predale na kraju 2012. godine, nagovještajući 2013. godinu vrlo kompliciranom. Poslovnih stečajeva ima više od 63.000, a četvrtina je zbog kasnih isplata. Naime, svaki dan kašnjenja s plaćanjem uzima oko milijardu eura u gotovini za mala i srednja poduzeća.

U 2013. godini Francuska i dalje ima lošiju izvedbu u smislu plaćanja na vrijeme nego većina zemalja analiziranih u studiji plaćanja, no prosječna odgoda plaćanja je koncentrirana u umjerenoj kategoriji (do 30 dana) što pokazuje da stanje nije naročito kritično.

U posljednjih godinu dana točna plaćanja su iznosila 32,2% od ukupnog broja, -5,8% ispod europskog prosjeka, što pokazuje veću količinu tvrtki s uravnoteženim ponašanjem plaćanja. 62,3% francuskih obveznika se nalazi u kategoriji "do 30 dana", a kategorije "30 - 60 dana" i "60 - 90 dana" su ostale više-manje nepromijenjene u odnosu na prethodnu godinu: čine 4,1% od ukupnog broja.

"Loše platiše" ostaju na razini 2012. godine, s ukupnim udjelom od 1,4% i pozitivnim jazom od 2,5 postotnih bodova od Europe.

S obzirom na praksu plaćanja po veličini tvrtke, mikro poduzeća pokazuju najbolje ponašanje u plaćanju s 40,5% od ukupnog koji plaćaju dobavljačima u dogovorenim terminima. Kako se povećava veličina, postotak točnih obveznika pada, dosegnuvši najnižu vrijednost od 7,7% za velike tvrtke.

U kategoriji "do 30 dana" postotak plaćanja je 53,4% (mikro tvrtke) i 89,7% (velike tvrtke).

Udio tvrtki koje plaćaju između 30 i 90 dana kašnjenja je najviši za mikro poduzeća s vrijednošću od 4,5% od ukupnog broja, kao što je to slučaj za više ozbiljna kašnjenja (više od 90 dana) koje čine 1,6% tvrtki.

Kao i prethodne godine, građevinski sektor je najbolji izvođač u smislu preciznih plaćanja, s udjelom preciznih obveznika od 46,1%. Nakon toga slijedi poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, s 38% tvrtki u ovoj kategoriji. Značajno niže vrijednosti se nalaze u djelatnostima prometa, distribucije (20,3%) i rudarstva (22,1%).

Konačno, financijske usluge imaju najveću koncentraciju i u prijelaznim kasnim plaćanjima (30-60 dana i 60-90 dana) i na ozbiljnim kašnjenjima u plaćanju iznad 90 dana u prosjeku (2,4%).

Na prvom mjestu u klasifikaciji 10 mikro sektora s najviše preciznih plaćanja u Francuskoj je posebna skupina trgovačkih poduzetnka (47,6% od ukupnog broja u kategoriji "prema datumu dospijeća").

Na drugom i trećem mjestu su auto popravak, servis i parking (46,2%) i usluge raznog popravka (44,5%).

Najlošiji rezultat je zabilježen u sektoru komunikacija, s udjelom od 3,3% od kategoriji ozbiljnih kasnih isplata (preko 90 dana u prosjeku). Drugo i treće mjesto drže nekretnine (3,2%) i nacionalne sigurnosti i međunarodni poslovi (3,0%).


pripremio: Bonline d.o.o.

Podijeli
li
0