Bisnode makroekonomski pregled prvog kvartala na razini zemalja regije

Zemlje regije imale veću stopu rasta izvoza od europskog prosjeka

Bisnode makroekonomski pregled prvog kvartala na razini zemalja regije
Bisnode logo

Analitičari tvrtke Bisnode pripremili su kratki pregled najvažnijih makroekonomskih pokazatelja na razini Bisnode regije Centralne Europe, za prvi kvartal 2015. godine te usporedbu s istim razdobljem prošle godine. Uz Hrvatsku, u analizu su uključeni i pokazatelji za Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Srbiju, Mađarsku, Poljsku, Češku i Slovačku.

Porast realnog BDP-a u prvom kvartalu ove godine zabilježen je u većini zemalja regije, s izuzetkom Poljske, Mađarske i Srbije. U Hrvatskoj je taj pokazatelj porastao za 0,5% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok na razini prosjeka zemalja Europske unije nije bilo promjena – realni BDP rastao je istim tempom od 1,4% kao i u prvom kvartalu 2014. godine. Ostale zemlje regije bilježe rast koji je veći od prosjeka Unije – tako je u Sloveniji realni BDP  za 2.8% veći od istog razdoblja prošle godine, u Bosni i Hercegovini za 2.1%, Slovačkoj za 3,1% te najviše u Češkoj s porastom od 4,0%.

Promatarajući obujam izvoza u istom razdoblju, sve su zemlje iz regije Bisnode Centralne Europe uključene u analizu zabilježile porast, i to veći od 3.8%, koliki je prosjek na razini zemalja Europske unije. Najveći rast izvoza zabilježen je u Mađarskoj i iznosi 10,3%.  a slijedi Slovenija gdje je izvoz porastao za 6.1% u odnosu na prvi kvartal prošle godine. U Hrvatskoj, stopa rasta izvoza iznosi 7.2%, što je manje usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Izvor: Bisnode Hrvatska

Podijeli
li
0