Azerbajdžansko tržište otvoreno za IT tvrtke s vlastitim rješenjima

Azerbajdžansko tržište otvoreno za IT tvrtke s vlastitim rješenjima
BAKUTEL 2019

Devetu godinu zaredom Hrvatska gospodarska komora organizira sudjelovanje hrvatskih informatičkih tvrtki na sajmu Bakutel.  Na 25. izdanju sajma od 03. do 06. prosinca na hrvatskom nacionalnom štandu predstavljaju se tvrtke Banksoft, Span, Inin, Poslovna inteligencija i Infonodus.

Span ima ured u Bakuu od 2016. godine i fokusiran je na CRM rješenja i prodaju licenci.  Banksoft je prodao softver za mobilno bankarstvo MiliKartu i PashaBanku. Poslovna inteligencija bavi se analizom neorganiziranih podataka (tzv. Big Data), dok je tvrtka Inin, poznata po ERP rješenjima, nedavno prešla na aplikacije za pametne gradove bazirane na umjetnoj inteligenciji. Infonodus na Bakutelu predstavlja Nexios, modernu platformu za kontakt centar.

Koliko je tvrtkama hrvatske IT industrije važna međunarodna prisutnost potvrđuje i tvrtka Poslovna inteligencija, koja uz Zagreb posluje iz još šest ureda, u Ljubljani, Podgorici, Sarajevu, Beogradu, Beču i Londonu. "Kako nam više od 60 posto dolazi iz inozemstva, otvaranje novih tvrtki u inozemstvu predstavlja logičan korak naše strategije fokusiranosti na inozemna tržišta",  rekao je Josip Kustić, direktor zadovoljstva kupaca u Poslovnoj inteligenciji, koji je istaknuo kako nastupi na specijaliziranim sajmovima omogućuju da prezentiraju proizvode i rješenja potencijalnim klijentima ali i mogućim zainteresiranim partnerima koji mogu ta rješenja i proizvode plasirati na globalnoj razini.

Tvrtka Inin se u proteklih 26 godina pretežno bavila ERP rješenjima namijenjenim domaćem tržištu i specifičnim rješenjima za telekome, stoga je i izvoz bio skroman, između 5 i 10 posto. U posljednje tri godine značajno ulažu u izradu novih komercijalnih rješenja baziranih na algoritmima umjetne inteligencije, ali i u njihovu integraciju s postojećim sustavima. Direktor Inina Igor Majdandžić naglasio je da je IT djelatnost u Hrvatskoj prepuštena kreativnosti i riziku pojedinaca.

Željko Galić, International Sales Manager za Span, osvrnuo se na dosadašnje iskustvo poslovanja u Azerbajdžanu. "Tržište je vrlo specifično, globalni trendovi na tržištu energenata se direktno osjete. U nekim segmentima su nas tehnološki dostigli i prestigli, naročito u digitalnoj transformaciji javne uprave, dok još uvijek ima prostora za kvalitetne tvrtke s vlastitim rješenjima i uslugama jer nemaju dovoljno domaćih kapaciteta u tom smislu", rekao je Galić. Inače, Spanu preko 60 posto prihoda dolazi od izvoza, prvenstveno na zapadna tržišta EU, UK i Sjeverne Amerike, a od ove godine značajnije i sa ukrajinskog tržišta. Planiraju jače širenje na i crnomorsku i kaspijsku regiju.

Sajam je prvenstveno usmjeren na telekomunikacije i mobilne tehnologije. Predstavljaju se svi telekomunikacijski operateri na području Azerbajdžana, uz naglasak na Internet stvari i razvoj novih usluga. Uz poslovne susrete na sajmu, HGK je uz potporu Veleposlanstva RH u Bakuu i Ministarstva prometa, komunikacija i naprednih tehnologija Azerbajdžana organizirala i B2B razgovore i s potencijalnim poslovnim partnerima i iz drugih djelatnosti.

Izvor: Privredni vjesnik

Podijeli
li
0