Altpro traži model izvoza u Rusiju i Kinu

Altpro traži model izvoza u Rusiju i Kinu
Zvonimir Viduka, ALTPRO d.o.o.

Zagrebački Altpro je prema podacima Europske komisije jedna od  22 ključne tehnološke kompanije koje diktiraju razvoj željeznica na globalnoj razini. Tvrtka pored Zagreba gradi najveći europski razvojni centar za željezničke tehnologije južno od Njemačke. Izvozi u 47 država i u njoj je zaposleno više od 125 stručnjaka. U 2016. godini Altpro je, prema podacima Poslovne Hrvatske, imao prihod od 52,7 milijuna kuna i neto dobit od 3,9 milijuna kuna.

Zvonimir Viduka, direktor Altproa kaže da je Srbija posljednjih nekoliko godina, stjecajem raznih geostrateških okolnosti, postala izuzetno zanimljivo područje velikim infrastrukturnim investitorima, prvenstveno kineskim i ruskim, za realizaciju prometnih projekata.

Altpro je prepoznao svoju priliku da se uključi u navedene projekte, te tako poveća vlastitu proizvodnju i pozitivno utječe na hrvatsku izvoznu bilancu.

Takva suradnja otvara dodatne mogućnosti za izlazak na rusko i kinesko tržište. Viduka kaže da se kroz suradnju na dugoročnim projektima može indirektno ući na zahtjevna matična tržišta investitora.

"Pokazalo se da postoji mogućnost pokretanja proizvodnje određenih komponenti naših proizvoda i prijenosa licenci na teritoriju Srbije. Kao što je poznato, srpski proizvodi uživaju određene carinske i porezne preferencije prilikom izvoza na ogromno rusko tržište, što ne bi bilo izvedivo da je roba proizvedena na teritoriju zemlje članice EU", zaključuje Viduka.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0