5 godina u EU: Rast izvoza u zemlje EU za 70 posto

5 godina u EU: Rast izvoza u zemlje EU za 70 posto
Hrvatska 5 godina u EU

Hrvatska je postala bolje mjesto za život nakon ulaska u Europsku uniju te gospodarski snažnija, pri čemu je samo izvoz u zemlje EU u tome razdoblju porastao za 70 posto, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji "5. godina članstva Hrvatske u EU" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).  

"Bescarinsko poslovanje, ukidanje necarinskih prepreka, ubrzavanje prekograničnog prometa i pružanja prekograničnih usluga i sl., sve je to doprinijelo povećanju hrvatskog izvoza u zemlje EU za 70 posto u posljednjih pet godina. Prema najnovijem istraživanju koje je Komora provela među svojim članicama o utjecaju članstva u EU na poslovanje i korištenje fondova, gospodarstvenici navode da se osjećaju dijelom jedinstvenog europskog tržišta i da osjećaju pozitivne pomake u pogledu plasmana proizvoda i usluga na tržište EU, ali i da su uvjeti poslovanja u EU jednostavniji nego što su u Hrvatskoj", naveo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Naveo je i da je članstvom u EU Hrvatskoj na raspolaganje stavljeno 10,7 milijardi eura bespovratnih sredstava kroz europske strukturne i investicijske fondove, a da je prema posljednjim podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, zaključno sa 31. svibnjem 2018., ugovoreno ukupno 4,83 milijarde eura projekata, odnosno 40 posto ukupne alokacije. Krajnjim korisnicima, pak, isplaćeno je dosad 1,1 milijardu eura ili 9 posto ukupne alokacije.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević smatra je za  Hrvatsku važno biti za stolom gdje se donose najvažnije odluke. "Svi napredujemo, Europska unija se kreće dalje, s njom i Hrvatska, malo pomalo, ponekad čak i preskromno, ali ipak uporno i kontinuirano", istaknuo je Baričević.  U proteklih pet godina članstva Baričević ističe postupno integriranje hrvatskog gospodarstva u složene lance vrijednosti europskog jedinstvenog tržišta i slobode.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0