17. EU-Kanada summit

17. EU-Kanada summit
EU-CANADA SUMMIT

U Montrealu je 17. i 18. srpnja 2019. godine održan 17-ti EU-Kanada summit. Domaćin summita kanadski predsjednik vlade Justin Trudeau, ministar međunarodne diverzificirane trgovine Jim Carr i ministrica zaštite okoliša Catharine McKenna susreli su se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i povjerenicom Ceciliom Malmstrom.

Sugovornici su potvrdili dobre sveukupne odnose i složili se intenzivirati bilateralne odnose u adresiranju globalnih izazova. Partnerstvo sugovornika proizlazi iz dijeljenja istih pogleda na svijet, vrijednosti i ciljeve, oboje vjeruju u demokraciju, pravni poredak, ljudska prava, solidarnost među ljudima i međunarodni pravni poredak. Pravni okvir suradnje daje im  Ugovor o slobodnoj trgovini (CETA) i Ugovor o strateškom partnerstvu (SPA).

Prvog dana susreta predsjednik vlade Trudeau i predsjednik Europskog vijeća Tusk su posjetili luku Montreal kako bi u razgovoru i razgledanju rada luke iz prve ruke vidjeli kako se primjenjuje CETA. CETA se privremeno primjenjuje od rujna 2017. godine i od tada do danas luka Montreal bilježi povećanje cargo prometa od 55%.

EU je Kanadi drugi najveći trgovinski partner i u 2018. promet roba se iz Kanade prema EU povećao za oko 7% u odnosu na prethodnu godinu a iz EU u Kanadu prema riječima prisutnih za oko 13%. Najveći izvoz iz Kanade u EU uključuje aluminij, motorna vozila i njihove dijelove, minerale, drvo.

U odnosu na povećanje kvota sira koje EU traži od kanadske strane, kanadska strana pristala je povećati kvote. Nadalje, nakon pritužbi EU i SAD-a, Kanada je promijenila svoje zakonodavstvo i od 8. srpnja 2019. godine dozvoljava prodaju stranih vina u dućanima.

Izvor: MVEP

Podijeli
li
0