Zagorski namještaj s dizajnerskim potpisom traže i na jugu Afrike

Zagorski namještaj s dizajnerskim potpisom traže i na jugu Afrike
Prostoria namještaj

Ova tvrtka u vlasništvu Tomislava Knezovića nedavno je dobila i bespovratnu potporu iz Operativnog programa EU-a Konkurentnost i kohezija te će krenuti u izgradnju i opremanje novog pogona za proizvodnju namještaja od punog drveta, uglavnom hrasta i oraha.

Investicija je vrijedna 17,8 milijuna kuna, a iz fondova EU-a stiže im 4,92 milijuna kuna potpore uz obvezu dodatnog zapošljavanja i rasta izvoza. Prema projektu koji su priložili za poticaje EU-a, do 2019. godine trebali bi povećati prihod za 64, a izvoz za 109 posto, uz dodatno zapošljavanje. No u Prostoriji su uvjereni da će to s obzirom na razvoj ostvariti i prije.  

'Teško je odgovoriti na pitanje o proizvodnom kapacitetu kao apsolutnom broju. Počeli smo s proizvodnjom garnitura, fotelja i stolaca s naglaskom na tapecirani program, a potom krenuli i u razvoj proizvodnje komada od punog drveta, što će nam s izgradnjom nove poslovne građevine biti omogućeno u pravom smislu riječi. Novi proizvodni pogon bit će opremljen kvalitetnijom tehnologijom te će olakšati i ubrzati proizvodni proces i izradu serija', odgovara za tportal Mirjana Vidaković, prokuristica Prostorije, tvrtke koja je prema posljednjim službenim podacima 2015. uprihodila 45,77 milijuna kuna, dok joj je dobit iznosila 5,19 milijuna kuna.

Suradnja s domaćim i stranim dizajnerima

Svoje proizvode u ovoj tvornici razvijaju u suradnji s domaćim i stranim dizajnerskim imenima kao što su kolektiv Numen/For Use, Grupa Studio i Redesign te Simon Morasi Piperčić. Riječ je o proizvodnji garnitura, fotelja, stolaca, stolova i stolića.

'Stranci sve više prepoznaju Prostoriju. Nije nam bilo lako, ali u ovih pet godina uspjeli smo stvoriti brend na stranom tržištu. U početku su najzanimljivije bile naše sofe na rasklapanje, takozvani Sofa bed, a sada nas sve više prepoznaju po stolcima i garniturama', nastavlja ona.

Prostoria ima u zakupu pilanu, što omogućava kontrolu toga dijela poslovnog procesa i obrade trupaca. Drvo su prije nabavljali od trgovaca, a sada surađuju s Hrvatskim šumama, što, smatraju u ovoj tvrtki, jamči kvalitetnu sirovinu koju će naknadno kontrolirano obraditi.

'Drvo zahtijeva posebnu obradu, sušenje i skladištenje u kontroliranim uvjetima kako bi finalni proizvod bio izrađen od kvalitetno pripremljenog materijala', tumači prokuristica Prostorije.

Fokus na izvozu

Iako im je naglasak na izvozu, u Hrvatskoj imaju dva maloprodajna salona, u Zagrebu i Splitu, a njihovim namještajem opremljeni su i hoteli koji nose četiri i pet zvjezdica.

'Veći fokus je na izvozu te nam on trenutno predstavlja 65 posto udjela, ali će ta brojka sigurno rasti s godinama. Pozicionirani smo na izrazito konkurentnom europskom tržištu, a najbolje rezultate ostvarujemo u Francuskoj, Njemačkoj i zemljama Beneluksa. Prisutni smo na najznačajnijim sajmovima u Milanu, Parizu, Londonu i Kölnu. Oni su nam jako važni jer na njima pronalazimo nove kupce, kojih je trenutno preko 450. Sve smo više prisutni i u međunarodnim projektima opremanja, arhitekti nas vole i prepoznaju, a u tome, pored izvoza, vidimo potencijal za nastavak rasta', govori Vidaković.

Trenutno izvoze u više od 50 zemalja širom svijeta, od Europe i Azije, preko Sjeverne i Južne Amerike, do juga Afrike i Australije.

Izvor: www.tportal.hr

Podijeli
li
0