Zagorska tvrtka Sato preuzela makedonsku tiskaru Kiro Dandaro

Zabočka tvrtka Sato koja se bavi proizvodnjom etiketa službeno je postala potpuna vlasnica je makedonske tvrtke Kiro Dandaro koja se primarno bavi izradom fleksibilne ambalaže. 

- Riječ je o kompletnom preuzimanju, horizontalnoj integraciji i prilici u kojoj smo vidjeli priliku na tržištu, pronašli metu i uspješno dogovorili preuzimanje tvrtke Kiro Dandaro. S obzirom da se tvrtka bavi proizvodnjom fleksibilne ambalaže, a 60 do 70 posto naših kupaca ima potrebu za etiketama i fleksibilnim ambalažama, odlučili smo proširiti naše poslovanje na temelju tržišne analize koju smo proveli - komentirao je uživo iz Makedonije Ratko Habus, vlasnik tvrtke Sato koja je prije pandemije kupio i tri manje tvrtke: Grafpex, Etigraf i Birotehnik.

Tvrtka je osnovana 2008. godine, a nakon tri godine uspješnog poslovanja koje je započela kao koordinator između proizvođača i kupaca, 2011. pokreće vlastitu proizvodnju. Nekoliko godina nakon, Sato postaje jedan od vodećih tiskara samoljepljivih etiketa u regiji.

Tvrtka zapošljava više od 60 djelatnika, a 2021. je ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 13,5 milijuna eura što je povećanje od 39,2 posto u odnosu na 2020. kada je prihod iznosio 9,7 milijuna eura. Izvršna direktorica tvrtke je Željka Filipaj.

Makedonska tvrtka Kiro Dandaro s radom je započela još 1944. godine u Bitoli kao obrtnička radionica s 22 zaposlena, da bi nakon šest desetljeća prerasla u modernu tiskarsku proizvodnju u kojoj radi oko 200 djelatnika. Početkom 90-ih godina tvrtka Kiro Dandaro prerasta u dioničko društvo koje je sada preuzela hrvatska tvrtka Sato.

Izvor: LIDER

Podijeli
li
0