Višak EU-a u robnoj razmjeni sa SAD-om blago porastao u prvih sedam mjeseci 2019.

Višak u robnoj razmjeni Europske unije sa SAD-om i njezin manjak u razmjeni s Kinom porasli su u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci, pokazali su u petak podaci Eurostata.

Višak EU-a u robnoj razmjeni sa SAD-om porastao je u razdoblju od siječnja do srpnja na 90,9 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 89 milijardi eura, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Deficit u razmjeni s Kinom porastao je pak u istom razdoblju na 109,2 milijarde eura, s 98,6 milijardi eura u prvih sedam mjeseci 2018.

SAD je uveo carine na uvoz iz EU-a i zaprijetio uvođenjem novih nameta zbog neravnoteže u trgovinskoj razmjeni. Paralelno se i Washington i Bruxelles žale da Kina želi slobodnu trgovinu a ne poštuje međunarodna pravila igre.

Ukupna je bilanca robne razmjene EU-a sa svijetom pokazala deficit u razdoblju od siječnja do srpnja od 10,2 milijarde eura. U istom razdoblju prošle godine manjak je iznosio dvije milijarde eura. Glavni je razlog manjka uvoz energenata, prije svega iz Rusije i Norveške. Ukupni je uvoz u EU u prvih sedam mjeseci porastao 5,2 posto a izvoz 4,5 posto.

Eurozona je u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci zabilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 126,1 milijardu eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju višak je iznosio 120,5 milijardi eura.

Robni izvoz iz područja primjene zajedničke europske valute porastao je pritom 3,6 posto a uvoz 3,5 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0