Uspješna poduzetnička priča: Uz potporu HBOR-a, TTT osvaja svjetska tržišta

Uspješna poduzetnička priča: Uz potporu HBOR-a, TTT osvaja svjetska tržišta
Tvornica Tekstila Trgovišće

Tvornica tekstila Trgovišće (TTT) jedini je proizvođač damastnog stolnog rublja i posteljine od Milana do Istanbula, a njezini stolnjaci krase i stolove kockarnica u Las Vegasu.

Tvornica je osnovana davne 1924. godine kao Tekstilni kombinat Zagreb (TKZ) i još tada prerađivala je pamučnu robu u damast te proizvodila stolno rublje i posteljinu, jedina u ovom dijelu Europe. I danas je u privatnom vlasništvu, samo više nema pogone na Črnomercu, već u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Kako kaže Mario Popić, predsjednik Uprave TTT-a, konkurencija iz Azije je žestoka i s njome se tvornica ne može boriti niskim cijenama, ali može kvalitetom proizvoda i usluge. Zato u njoj i upotrebljavaju najkvalitetniji pamuk koji je dostupan na tržištu.

Kreditom HBOR-a za pripremu izvoza i financiranje proizvodnje u iznosu OD 750.000 eura financiran je ukupan izvoz, koji je 2018. iznosio četiri milijuna eura. U procesima dizajna, tkanja, dorade, krojenja i šivanja ne pristajemo na kompromise te isporučujemo vrhunske proizvode izrazite dugotrajnosti i ljepote. Tržište to prepoznaje i naši su proizvodi jednako traženi u londonskim restoranima, švicarskim skijalištima, jadranskim odmaralištima kao i u kockarnicama Las Vegasa – s ponosom ističe Popić.

No svega toga ne bi bilo da nije bilo kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Uspješna suradnja s HBOR-om, napominje Popić, traje od 2012. godine kad je tvornica spašena od stečaja. TTT je zbog pada izvoznih tržišta i globalne krize bio pred gašenjem proizvodnje, a stečaj je spriječen ulaganjem fonda za gospodarsku suradnju i kreditiranjem.

Inozemni kupci često naruče velike količine robe u kratkom roku, a s obzirom na to da je kvaliteta usluge ono čime se žele isticati na tržištu masovnih jednoličnih proizvoda, i njihova reakcija mora biti brza. U takvim je trenucima presudno imati dovoljnu fleksibilnost u proizvodnim kapacitetima i financiranju proizvodnje, što je nama omogućeno suradnjom s HBOR-om – dodao je Popić. TTT ima 80 zaposlenih, a još 30-ak radnih mjesta generira kod svojih lokalnih kooperanata koji rade samo za njega.

Najveća su mu tržišta Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska i Hrvatska, a slijede ih razvijena tržišta EU i Sjeverne Amerike. Pamuk nabavlja iz Indije, tkaninu boji i dorađuje u Milanu, a kupce opskrbljuje diljem svijeta na globalnom tržištu.

Izvor: Lider

Podijeli
li
0