Uredba o smanjenju ili ukidanju carina na robu iz Ukrajine

Uredba o smanjenju ili ukidanju carina na robu iz Ukrajine
Ukrajina

U Službenom listu EU broj OJL118 22. travnja 2014. godine objavljena je Uredba (EU) br. 374/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. travnja 2014. godine o smanjivanju ili ukidanju carina na robu podrijetlom iz Ukrajine. Uredba predstavlja autonomne trgovinske povlastice Europske unije kojom se ukidaju ili smanjuju carina za izvoz ukrajinskih proizvoda na europsko tržište.

Razlozi donošenja Uredbe su političke, gospodarske i sigurnosne promjene u Ukrajini s krajnjim ciljem stabilizacije ukrajinskog gospodarstva.

Sukladno članku 7. Uredba (poveznica na dokument) stupa na snagu slijedećeg dana od dana objave u Službenom listu EU.

Uredbom se predlaže slijedeće:

  • Industrijski proizvodi: EU ukida carine za 94,7% ukrajinskih proizvoda, a za pojedine proizvode (kemijski proizvodi) predviđa se smanjivanje carina
  • Poljoprivredni proizvodi: EU  ukida carine za 82,2% proizvoda sadržanih u ukrajinskom izvozu, a za ostale proizvode (žitarice, svinje, goveda, perad, niz dodatnih proizvoda) predlaže djelomičnu liberalizaciju u okviru tarifnih kvota.
  • Prerađeni poljoprivredni proizvodi: EU ukida carine za 83,4% proizvoda sadržanih u ukrajinskom izvozu, a za ostalih 15,9% proizvoda osigurat će se djelomična liberalizacija kroz tarifne kvote.
  • Zaštitne mjere: autonomne trgovinske povlastice uvjetovane su poštivanjem od strane Ukrajine relevantnih procedura vezanih za pravila o podrijetlu proizvoda, kao i za administrativnu suradnju s EU. Ukrajina se mora suzdržati od uvođenja novih davanja ili pristojbi s jednakim učinkom novih kvantitativnih ograničenja ili mjera s jednakim učinkom od povećanja postojećih carina ili pristojbi ili uvođenja bilo kakvih drugih ograničenja. Mjere zaštite odnose se i na mjere koje mogu prouzročiti ozbiljne poteškoće europskim proizvođačima sličnih ili izravno konkurentnih proizvoda. Praćenje uvoza ukrajinskih proizvoda temeljit će se na statističkim podacima prikupljenim od nacionalnih carinskih službenika u cijeloj EU, te ukoliko podaci pokažu veliki i brzi rast uvoza EU može ponovno uvesti carine za  navedeni proizvod.
Podijeli
li
0