Udruga Baby beef pozdravila ukidanje zabrane izvoza žive stoke

Udruga Baby beef pozdravila ukidanje zabrane izvoza žive stoke
Udruga Baby beef pozdravila ukidanje zabrane izvoza žive stoke

Udruga Baby beef pozdravila je u srijedu ukidanje zabrane izvoza žive stoke iz Hrvatske u zemlje EU i druge zemlje, a nadaju se da će ta odluka biti što prije objavljena u službenom listu Europske komisije (EK) kako bi već u prvom mjesecu sljedeće godine mogli opet normalno poslovati.

"Živa stoka konačno se može izvoziti iz Hrvatske bez ograničenja jer vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože više nije prepreka", navodi se u priopćenju Udruge.

Ministarstvo poljoprivrede jučer je izvijestilo da je na sjednici stalnog Odbora EK za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, s 28 glasova za, donesena odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu za goveda iz Republike Hrvatske uvedenih nakon početka preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože (BKK) u 2016. godini.

Hrvatska je, zbog ubrzanog širenja virusa BKK u zemljama regije koje graniče s Hrvatskom te na osnovi hitnog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane o pozitivnim učincima preventivnog cijepljenja na sprječavanje širenja bolesti, prije dvije godine počela s preventivnim cijepljenjem goveda. Nakon uspješno provedene dvogodišnje kampanje cijepljenja protiv BKK donesena je odluka o prestanku cijepljenja od 1. siječnja 2018. godine, u svrhu vraćanja statusa zemlje slobodne od BKK.

I Udruga Baby Beef u priopćenju podsjeća da je 2016. godine Ministarstvo poljoprivrede, kojemu je tada na čelu bio Davor Romić, pokrenulo preventivnu vakcinaciju protiv bolesti kvrgave kože, "što je znatno ugrozilo poslovanje stočara i širenje na druga tržišta". Predsjednik Udruge Darko Celovec kaže kako je bilo ugroženijih zemalja bolešću kvrgave kože, a koje se nisu odlučile na tako radikalan potez kao Hrvatska.

Udruga Baby beef nada se kako će odluke Komisije biti što prije objavljene u službenom listu kako bi već u prvom mjesecu 2019. mogli opet normalno poslovati.

Udruga Baby beef okuplja oko 300 tovljača junadi, što čini 90 posto sektora tovnog govedarstva. Članovi udruge uzgoje oko 120.000 junadi godišnje i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Oko 50 posto proizvodnje izvozi se kroz prodaju žive stoke za zemlje Bliskog Istoka i putem prodaje mesa za Italiju, napominju iz Udruge.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0