Tvrtke koje se bave umjetnom inteligencijom osnovale udrugu

Tvrtke koje se bave umjetnom inteligencijom osnovale udrugu
Umjetna inteligencija simbolička fotografija

U Hrvatskoj je osnovana udruga CroAI, koja okuplja domaće kompanije čije je osnovna djelatnost umjetna inteligencija ili se njihovi proizvodi i usluge znatno oslanjaju na neku od tehnologija iz širokog područja umjetne inteligencije. Umjetna inteligencija bit će jedna od glavnih sila promjene u svijetu u sljedećih 20 godina pa je upravo zato misija udruge osigurati da Hrvatska bude u mogućnosti dati velik doprinos u oblikovanju boljeg svijeta.

"Naša je vizija da Hrvatska bude jedna od vodećih destinacija za istraživanja o unapređenju čovječanstva pomoću umjetne inteligencije", kaže predsjednik udruge Mislav Malenica i direktor tvrtke Mindsmiths.

Potpredsjednica udrue je Hajdi Ćenan, suosnivačica i direktorica tvrtke Airt Technologies. Iako broj tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom (eng. AI) u Hrvatskoj nije prevelik, u ovom trenutku postoji već 30-tak respektabilnih kompanije i taj broj konstantno raste.

Riječ je o tvrtkama koje su prepoznate u svojim industrijama, i na domaćem i na svjetskom tržištu, kao što su Syntio, Poslovna inteligencija, Ascalia, Robotiq.ai, Mindsmiths, Bonsai, Airt Technologies, Perputuum Mobile, Infobip i dr. Udruga ima akcijski plan od ukupno 11 različitih inicijativa raspoređenih na tri razine djelovanja.

"Ako sve dobro odigramo, rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji mogu postati naš najvažniji izvozni proizvod. Umjetna inteligencija je ključ prema kojem će se određivati utjecaj na svjetskoj sceni sljedećih 20 i više godina. Riječ je o jednoj od temeljnih strateških odrednica svih vodećih svjetskih sila pa tako i Europske unije. Iako su mnoge bitke već izgubljene, Hrvatska i dalje ima šansu biti relevantan igrač na polju umjetne inteligencije", ističe Malenica.

Priliku vide u trenutačno jednom od velikih problema Europske unije, a to je kako postići ravnotežu između toga da građane zaštiti od potencijalnih zlouporaba umjetne ineligencije,a da ne sputa razvoj svega dobrog što ona donosi. Činjenica da Europa još uvijek nema recept kreira priliku za HRvatsku da postane mjesto unutar EU gdje se recepti vezani uz AI razvijaju.

"U našoj kratkoj povijesti mnoge smo prilike već propustili. Želimo Hrvatsku koja je inspirirana onim što je moguće postići,a ne paralizirana strahom od pokoje pogreške koja će se sigurno usput dogoditi", napominje Malenica.

Izvor: Lider

Podijeli
li
0