TTIP: što donosi Hrvatskoj, Europskoj uniji i svijetu

TTIP: što donosi Hrvatskoj, Europskoj uniji i svijetu
TTIP simbolička fotografija

Transatlantskim trgovinskim i investicijskim partnerstvom (TTIP) Europa i SAD žele poboljšati svoju globalnu konkurentnost i odrediti buduće standarde trgovine u svijetu, a Europa pritom neće dopustiti snižavanje svojih standarda zaštite potrošača, zaključak je konferencije "TTIP: što donosi Hrvatskoj, Europskoj uniji i svijetu", održane u ponedjeljak u Zagrebu.

Cilj TTIP-a, o kojem EU i SAD pregovaraju od sredine 2013., stvaranje je najveće zone slobodne trgovine na svijetu i dio je plana za zajedničko transatlantsko tržište. Riječ je o jedinstvenom sporazumu koji je puno više od sporazuma o slobodnoj trgovini, jer, osim dogovora o carinama, podrazumijeva i usuglašavanje niza administrativnih i regulatornih pravila radi boljeg zajedničkog nastupa na globalnom tržištu.

Po nekim procjenama, TTIP bi do 2027. gospodarstvu EU-a trebao donijeti dodatnih 120 milijardi eura godišnje, a SAD-u 95 milijardi eura.

Govoreći o utjecaju TTIP-a na Hrvatsku, pomoćnik hrvatskog ministra za vanjske i europske poslove Joseph Gene Petrić, iz Uprave za gospodarske poslove, uputio je na zaključke nedavno objavljene studije koju je naručio MVEP.

Po toj studiji, koju su pripremili PricewaterhouseCoopers i Centar za međunarodni razvoj, očekuje se rast hrvatskog BDP-a od 0,01 posto u slučaju da TTIP ukine samo carine. U slučaju da se ukinu carine i 10 posto necarinskih prepreka, BDP bi mogao porasti za 0,02 posto, a u slučaju da se ukinu carine i posve ukinu necarinske prepreke, očekuje se rast od 0,11 posto.

Izvoz roba i usluga iz Hrvatske u SAD u prvom bi slučaju porastao za 1,9 posto, u drugom za 4,25 posto, a u trećem za 25,6 posto. Uvoz roba i usluga iz SAD-a povećao bi se u prvom slučaju za 1,2 posto, u drugom za 2,77 posto, a u trećem za 16,4 posto.

Predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je da o Hrvatskoj ovisi hoće li iskoristiti prilike koje pruža TTIP, istaknuvši da su nakon ulaska u EU profitirala ona poduzeća koja su se za to pripremila.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0