TTIP - pregovori SAD-a i EU

TTIP - pregovori SAD-a i EU
TTIP

Zamjenik predsjednika Hrvatskih izvoznika Dubravko Miholić i tajnik HIZ-a Kristina Gaća sastali su se 5. prosinca 2013., s Elene Bryan, višom trgovinskom predstavnicom u Misiji SAD pri EU i Tedom Fisherom, službenikom za gospodarstvo u Veleposlanstvu SAD-a u RH.

Povod sastanka bilo je i informiranje o tijeku pregovora između EU i SAD-a u sklopu Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) i predstavljanje prednosti koje će zaključenje takvog partnerstva imati na gospodarstvo SAD-a i EU-a. Elena Bryan istaknula je kako će uspostava partnerstva dodatno unaprediti značajne ekonomskih odnosa SAD-a i EU, koji čine 40 posto globalne trgovine.

Dvije runde pregovora su završene, a za desetak dana u Washingtonu počinje treća. Pregovora se o usklađivanju tarifnih i netarifnih mjera, pojednostavljivanju postojeće regulative, kao i o donošenju zajedničkih pravila za ulaganja.

Više o tijeku pregovora SAD-a i EU-a te o područjima o kojima se pregovara možete pratiti na:

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/


Također, ovim putem pozivamo sve izvoznike koji imaju iskustva s bilo kakvim trgovinskim ili regulatornim preprekama u odnosima s SAD-om i/ili imaju prijedloge o mjerama koje bi mogle činiti hrvatska stajališta komunicirana prema EU pregovaračkom timu, da nam se svakako jave na e-mail: info@hrvatski-izvoznici.hr kako bismo mogli na vrijeme reagirati.

 

Podijeli
li
0