Svaki 'Predator' bjelovarskog startupa završi u svijetu

Svaki 'Predator' bjelovarskog startupa završi u svijetu
Predator fitness sprave bjelavorskog start up-a Ferrodus-a

Bjelovarski proizvođač fitness opreme Ferrodus lani je potpuno promijenio strukturu prihoda. Umjesto na domaćem tržištu, sad praktički sav utržak ostvaruje od izvoza.

Vedran Presečki, osnivač i direktor Ferrodusa kaže da je to zasluga natjecanja Startup Bjelovar, koje se lani održalo prvi put, a na kojem je, uz 100.000 kuna nagrade kao najbolje plasirani startup, dobio i dobar publicitet ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu.

"Po gruboj procjeni lani smo imali prihod na razini godine prije, oko 800.000 kuna, ali sam s novcem od nagrade u rekordnom roku izradio prototip novog, inovativnog proizvoda koji će mi omogućiti da ušesterostručim tržišni potencijal i prvo interes, a zatim i narudžbe iz SAD-a, Francuske, Portugala, Njemačke, Španjolske i Švedske", kaže Presečki.

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara naglasio je da je vrlo zadovoljan prvim izdanjem natjecanja Startup Bjelovar na kojem je sudjelovalo 26 startupa i da ove godine očekuje još veći odaziv.

"Ferrodus je danas tvrtka koja gotovo 100 posto izvozi, zapošljava troje ljudi i ima novi, jedinstveni proizvod za izvoz, te planove širenja koji uključuju i značajne kapitalne investicije i dodatna zapošljavanja te nastavak suradnje s akademskom zajednicom", kaže Hrebak. Naglašava da mu je cilj da Bjelovar postane poznat kao grad prijatelj poduzetnika.

"Razvili smo i tax free model kojim privlačimo veće investitore koje oslobađamo komunalnih i inih troškova, zemljišta i drugog, sve dobiju za jednu kunu. No, posebno se to pokazalo uspješno u IT sektoru gdje smo od lani počeli davati IT tvrtkama prostor i režije za jednu kunu i već su nam došle dvije, Serengeti i Axess CRO koje su otvorile više od 30 dobro plaćenih radnih mjesta", kaže Hrebak.

Vedran Presečki kaže da im je pomoglo što u Bjelovaru postoji studij mehatronike i informatike pa su imali stručnjake s kojima su mogli raditi na razvoju. Ukupno je na razvoju trake za trčanje koja simulira prirodno trčanje, čak i po uzbrdici, nazvanoj Predator Hunt, radilo desetak stručnjaka.

Podijeli
li
0