Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU i Zajednice za razvoj juga Afrike

Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU i Zajednice za razvoj juga Afrike
Države Zajednice za razvoj juga Afrike

Nakon dugo očekivanog potpisivanja 10. lipnja 2016. godine u Bocvani, Sporazum o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane, i šest zemalja Zajednice za razvoj juga Afrike - Bocvana, Lesoto, Mozambik, Namibija, Južna Afrika i Svazi (SADC), s druge strane, tzv. Sporazum SADC SGP, stupio je na snagu 10. listopada 2016. godine.

Sporazumom se uzimaju u obzir razlike u stupnju razvoja partnerskih zemalja, pa se tako Bocvani, Lesotu, Mozambiku, Namibiji i Svaziju omogućuje potpuno bescarinski i beskvotni pristup tržištu Europske unije, za sve proizvode osim oružja i streljiva. Južnoj Africi omogućuje se potpun ili djelomičan bescarinski pristup za 98,7% proizvoda, čime se nadmašuje postojeći bilateralni sporazum s Europskom unijom.

Južnoafrička tržišta otvorit će se izvozu iz Europske unije tek djelomično i postupno te opskrbiti svoju industriju poluproizvodima nužnima za poticanje rasta. Sporazumom je predviđen i niz zaštitnih mjera u tim zemljama, primjerice za novonastale krhke industrije ili s ciljem osiguravanja sigurnosti hrane. Osim toga, njime se povećava fleksibilnost južnoafričkih proizvođača u sastavljanju proizvoda od dijelova iz raznih drugih zemalja bez rizika od gubitka slobodnog pristupa tržištu Europske unije.

Europska unija najveći je trgovinski partner skupine SADC SGP. Europska unija je 2015. godine iz te regije uvezla robu u vrijednosti od gotovo 32 milijarde EUR, uglavnom minerala i metala, a izvezla robu u približno istoj vrijednosti, koju čine uglavnom proizvodi inženjerske, automobilske i kemijske industrije. Ukupna trgovina između EU-a i skupine SADC SGP (uključujući Angolu) iznosi 63 milijarde EUR.

Izvor: MVEP

Podijeli
li
0