Službeni portal javne nabave NR Kine za vojnu industriju

Službeni portal javne nabave NR Kine za vojnu industriju
Zastava NR Kine

Činjenicu kako je Kina nedavno predstavila službeni internetski portal za objedinjenu javnu nabavu u domeni vojne industrije treba promatrati u kontekstu nastojanja jačanja transparentnosti na način da bi veća dostupnost informacija  trebala omogućiti smanjivanje barijera te jednostavniji ulazak na specifično tržište zainteresiranih subjekata.

Mrežnom stranicom www.weain.mil.cn upravlja Odjel za opće naoružanje kineske vojske (PLA) te se na njoj nalaze informacije koje se odnose na potrebe za naoružanjem i opremom, relevantni propisi, objave natječaja te popisi kompanija i naprednih tehnologija. Najave potreba, odnosno natječaji trebali bi se objavljivati dva puta godišnje, prvoga radnog dana u siječnju i u srpnju.

Nova platforma trebala bi ojačati vojno-civilnu suradnju, povećati transparentnost nekad tajnovitih postupaka nabave te povećati konkurentnost jer predstavlja dodatno otvaranje sektora prema privatnim kompanijama, proces koji je započeo 2005.g.

Cijeneći potencijale i tehnološku osposobljenost pojedinih proizvođača hrvatske vojne opreme i tehnologija te iskazani interes prema kineskom tržištu, VRH Peking sugerira hrvatskim kompanijama iz spomenutog sektora da prate i preporučeni kanal, odnosno izvor informacija.

Izvor: MVEP

Podijeli
li
0