Slabljenjem ograničenja do većeg izvoza u Kinu

Hrvatsko-kineska robna razmjena je značajna, no prevladava uvoz iz Kine, ali to se može popraviti jačanjem suradnje u područjima poput transporta i distribucije roba, kao i popuštanjem kineskih ograničenja povezanih s covidom, rečeno je u petak na Hrvatsko - kineskom gospodarskom forumu.

"Jedna od ključnih tema foruma, koja je bitna i njihovim i našim poduzetnicima, definitivno su restriktivne mjere pri ulasku u Kinu", rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš. Radoš ističe da su stroge mjere karantene u Kini zbog koronavirusa najveće zapreke u daljnjem razvoju gospodarskih odnosa.

"Do sada su poduzeća iz Kine bila dominantno zainteresirana u ulaganja na području transporta i logistike, ali sada je to krenulo i prema energentima i autodijelovima", rekao je Radoš. Dodatne mogućnosti po njegovim riječima otvara članstvo Hrvatske u EU-u.

Sve više interesa za Kinu kao emitivno tržište pokazuju hrvatske turističke agencije, a pojačana promocija Hrvatske kao turističke destinacije u Kini, kažu u HGK-u.

"Posjet kineskih gospodarstvenika HGK-u pokazuje veliku spremnost kineske strane kako bi ojačala i promovirala suradnju s Hrvatskom u poslovanju i trgovini", rekao je kineski veleposlanik Qianjin Qi. "Odnosi naših zemalja počivaju na jako dobrim gospodarsko-političkim vezama, isto tako i u poslovnoj trgovini čija vrijednost brzo raste", dodao je.

Prošle godine Hrvatska je u Kinu izvezla roba u vrijednosti 105,6 milijuna dolara, a daleko najveći udio imaju proizvodi od piljenog drva s 41,3 milijuna dolara. Slijede motorna vozila za posebne namjene sa 7,5 milijuna dolara, mramor, travetin, ekozin i drugo vapnenačko kamenje s 4,9, građevinska stolarija i ostali proizvodi za građevinarstvo od drva te folije od aluminija s po 3,8 milijuna dolara.

Vrijednost uvoza iz Kine lani je iznosila 1,2 milijarde dolara, a najviša je kod električnih strojeva i aparata s posebnom funkcijama sa 123 milijuna dolara, potom električnih aparata za žičnu telefoniju i telegrafiju sa 76,2, željezni ili čelične konstrukcija 72,2 milijuna dolara itd.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), kineska izravna ulaganja od 1993. do kraja 2021. godine kumulativno iznose 179,5 milijuna eura, a prema preliminarnim podacima u 2021. iz Kine je  u Hrvatsku uloženo 60,3 milijuna eura.
Kina je na 25. mjestu po izravnim ulaganjima u Hrvatsku.

Kinesko gospodarsko izaslanstvo Hrvatsku je posjetilo u organizaciji Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine. Na Forumu je sudjelovalo više od 20 hrvatskih tvrtki iz područja poljoprivrede, prehrambene industrije, konzultantskih usluga, agencija za nekretnine, turizma, IT i energetike. To je prvi kinesko - hrvatski gospodarski forum organiziran s Kinom nakon pandemije.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0