Škverovi idu u novi pokušaj osvajanja Irana

Škverovi idu u novi pokušaj osvajanja Irana
Škverovi idu u novi pokušaj osvajanja Irana

Iran je na protokolarnoj razini širom otvorio vrata i hrvatskim tvrtkama nakon ukidanja ekonomskih sankcija EU i UN-a početkom godine, no vijesti o novim ugovorima i korištenju tog potencijala iz hrvatskih tvrtki još nema. Nakon "snimanja stanja" u svibnju u sklopu hrvatske gospodarske delegacije koju je u Teheran vodila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, priprema se novi organizirani posjet, i to za tvrtke iz brodograđevne industrije.

Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) odazvalo se već 10-ak tvrtki na poziv za sudjelovanjem u izaslanstvu na međunarodnom sajmu pomorstva i offshore tehnologija Iranimex, koji se održava polovicom listopada na otoku Kish u Iranu. Riječ je o uglavnom velikim hrvatskim brodograđevnim kompanijama poput Uljanika i Brodosplita, ali i manjim proizvođačima brodova koji traže nove poslove.

Riječka Kvarnerplastika, kako nam je potvrdio direktor Emilio Sušanj, s još dva proizvođača poslat će zajedničkog predstavnika kako bi se predstavili i uspostavili kontakte, a za očekivati je da na letu za Iran budu i predstavnici korčulanske Lede, šibenske NCP grupe i Adria Wincha, koji su bili u izaslanstvu u svibnju.

Brodogradnja je, uz sektore elektroindustrije, naftne i autoindustrije te IT tehnologije, najperspektivnija branša u ponovnom proboju Hrvatske na tom rastućem tržištu od 80 milijuna stanovnika.

Glavni konkurenti, kineska i korejska brodogradilišta, nisu oklijevali u otvaranju novih prilika, no europska proizvodnja u Iranu je cijenjena.

Više informacija o sajmu Iran Imex pronađite na poveznici u nastavku

https://iro.nl/calendar/iranimex-2016/

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0