Šestan-Busch: Multifunkcionalna zaštitna kaciga primjer je suradnje javnog i privatnog sektora

Šestan-Busch: Multifunkcionalna zaštitna kaciga primjer je suradnje javnog i privatnog sektora
Alojzije Šestan, direktor Šestan-Busch d.o.o.

U organizaciji tvrtke Šestan-Busch, domaćina Zagrebačkog inovacijskog centra, pokrovitelja Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, te časopisa Zaštita kao medijskog pokrovitelja u ZICERU-u je u srijedu, 14. travnja održano predstavljanje projekta Multifunkcionalne zaštitne kacige tvrtke Šestan Busch. Osim toga obilježena je 25. obljetnice postojanja i poslovanja tvrtke Šestan-Busch na domaćem i inozemnom tržištu. Događaj je organiziran u hibridnom formatu, dijelom uživo i dijelom online, a sve u skladu s epidemiološkim preporukama.

Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra, na samom je početku istaknuo značaj Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije u čijem članstvu participiraju ZICER i Šestan-Busch, s obzirom da Klaster povezuje tvrtke, projekte, inovacije i ulaganja s područja obrambene industrije u RH.

Osnivač i direktor tvrtke Šestan-Busch, Alojzije Šestan, ispričao je uspješnu priču o 25 godina kompanije te proizvodnje kaciga i proizvoda za osobnu zaštitu. Naglasio je da tvrtka danas proizvodi 1000 kaciga dnevno, a razvija i proizvodi druga zaštitna sredstva, poput maski i polumaski. Šestan je istaknuo da je prva serija kaciga od 1000 kaciga isporučena Hrvatskoj vojsci krajem 1995. godine, i od tada je, u 25 godina života i djelovanje tvrtke, prodano oko 2,5 milijuna kaciga oružanim snagama diljem svijeta što Šestan-Busch danas svrstava na svjetski vrh među proizvođačima zaštitnih kaciga.

Na ovom su događanju dodijeljene i plakete zahvale za dugogodišnju suradnju i podršku u povodu 25 godina društva Šestan-Busch na domaćem i inozemnom tržištu. Zahvale su dobila resorna tijela državne uprave, institucije i društva koja su u ova dva i pol desetljeća s tvrtkom usko surađivala, među njima su MORH, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Agencija HAMAG-BICRO, HGK i Agencija Alan, priopćeno je iz tvrtke. 

Osim ovih zahvala i svečanosti, na događanju se saznalo više o projektu razvoja multifunkcionalne kacige. O strateškom značaju istraživačko-razvojnog projekta multifunkcionalne zaštitne kacige detaljno je obrazložio Goran Basarac, izvršni direktor za strateški razvoj i provedbu projekata tvrtke Šestan-Busch, a potom je Božo Bujanić, tehnički direktor tvrtke Šestan-Busch podrobno pojasnio koncept, razvoj i tehničke karakteristike te kacige.

Civilna zaštita predstavlja perspektivnu i zanimljivu nišu za tvrtku Šestan-Busch. Vojnih ugroza na svijetu je uvijek bilo, ali buduće prijetnje predstavljaju civilne ugroze: poplave, potresi, biološke opasnosti, radiološke opasnosti. To je nešto što muči puno širi spektar stanovništva, stoji u priopćenju, a samim time i tržište i potreba za takvim proizvodima je veća. Upravo stoga maksimalni fokus tvrtke je na razvojnim projektima za civilnu zaštitu: multifunkcionalna zaštitna kaciga, te nova zaštitna maska za akcidentalnu zaštitu.

Također, strateška orijentacija društva Šestan-Busch je konstantno inoviranje. U dosadašnjem poslovanju razvijeno je preko 35 različitih modela zaštitnih kaciga, većinom za vojsku i policiju kao krajnje korisnike. Inovacije i prilagodba željama kupca su temelj današnjeg uspješnog poslovnog modela. Multifunkcionalna zaštitna kaciga je hibridna kaciga koja daje odgovore na nekoliko sigurnosnih ugroza po principu 'sve u jednom - all in one'. Istu kacigu (uz dodavanje određenih dodataka - poput lego kockica) istovremeno može koristiti i HGSS i Hitna medicina i MUP Civilna zaštita. Projekt je sufinanciran sredstvima ESI Fondova EU. Ukupni troškovi projekta su bili procijenjeni na 8.400.529,70 kuna, od čega je prihvatljivo za financiranje bilo 7.739.638,39 kuna. Od tog iznosa EU sufinanciranje je iznosilo 5.056.031,65 kuna, dok se ostatak pokrivao iz tekućeg poslovanja Šestan-Buscha.

Projekt je podijeljen u dvije faze; fazu industrijskog istraživanja i eksperimentalni razvoj. U industrijskom istraživanju tvrtka se morala opremiti nizom alata i instrumenata koji su im bili neophodni za provedbu istraživanja, te su educirali radnike/inženjere u korištenju istih. U drugoj fazi koja sada ide paralelno s prvom fazom, rade na izradi funkcionalnog prototipa i testiranju multifunkcionalnosti nove kacige, zaključuje se u priopćenju.

Izvor: www.lidermedia.hr

Podijeli
li
0