Revizija PEM konvencije - pravila podrijetla za tekstil

traži se mišljenje industrije

Revizija PEM konvencije - pravila podrijetla za tekstil
EU carinska pitanja

REGIONALNA KONVENCIJA O PAN-EURO-MEDITERANSKIM POVLAŠTENIM PRAVILIMA PODRIJETLA-PEM KONVENCIJA

/NN-MU br. 16/2011/

REVIZIJA PRAVILA PODRIJETLA ZA TEKSTILNE PROIZVODE

(poglavlja HS 50-63)

- mišljenje, traži se -

Iz Samostalnog sektora za trgovinsku politiku i gospodarsku multilateralu MVEP-a izvijestili su da je u tijeku proces revizije PEM Konvencije koja, između ostalog, sadrži i reviziju pravila o podrijetlu za tekstilne proizvode iz poglavlja 50-63 HS  /vidi ispod DOKUMENT TAXUD/1374443/12 REV.3/.

S obzirom da će se o navedenoj problematici raspravljati 1. i 2. rujna 2014. na koordinacijskom sastanku EU država članica s ciljem dogovora oko zajedničkog stajališta, MVEP-u bi bilo vrlo vrijedno vaše mišljenje o predloženim promjenama pravila o podrijetlu za poglavlja HS 50 - 63. Stoga vas pozivmo da nam svoje mišljenje dostavite na e-mail info@hrvatski-izvoznici.hr, najkasnije do 25. kolovoza 2014. godine.

Također, u nastavku vijesti možete preuzeti prezentaciju EK koja obrazlaže predložene promjene po poglavljima te daje zauzete pozicije partnera PEM konvencije.


OBJAŠNJENJE TEMATIKE:   

Prijedlog revizije pravila stjecanja podrijetla robe za tekstilne proizvode predložen je od strane Tunisa i podržan od strane nekoliko država južnog Mediterana (Maroko, Alžir, Jordan). Navedene zemlje predlažu da se bojanje tekstila koje uključuje dvije ili više završnih radnji ili pripremnih proizvodnih operacija prihvati kao dostatna operacija koja daje podrijetlo tekstilnom proizvodu s obzirom da u današnjoj tehnologiji proizvodnog procesa ista ima veliku dodanu vrijednost.

Trenutno je na snazi tradicionalno pravilo koje definira da se podrijetlo na tekstilnim proizvodima stječe ako se u proizvodnji koristi sirovina koja za 2 stupnja proizvodnog procesa prethodi proizvodu koji se proizvodi ( 1) vlakno- 2) predivo- 3) tkanina- 4) odijelo što npr. znači da se može koristiti vlakno bez podrijetla te se od njega proizvedena tkanina, ali ne i predivo, može smatrati proizvodom koji je stekao podrijetlo). Ovo pravilo se ne bi u potpunosti napustilo za sve slučajeve, ali bi se olakšalo na gore predloženi način.

U pregovorima oko ovakvog prijedloga EK traži da se države članice izjasne da li im je prihvatljiv ili ne, odnosno da eventualno iznesu drugačiji prijedlog koji može ići u smjeru proširivanja mogućnosti pune kumulacije (da se prihvati po jedna proizvodna radnja višeg stupnja u svakoj pojedinoj zemlji), dodavanja pravila vrijednosti prijedlogu Tunisa ili nešto treće.

ES, EL, PL i PT se snažno protive ovakvom prijedlogu. Smatraju da je interes Tunisa i ostalih MED zemalja nabava jeftine sirovine iz Azije na kojoj bi se ovakvim radnjama onda stjecalo podrijetlo. SI bi mogla prihvatiti prijedlog Tunisa ukoliko se istome doda i definira vrijednosno pravilo. EE i TR smatraju da bi rješenje bilo proširiti područje mogućnosti primjene pune kumulacije, koje je sada ograničeno samo na neke zemlje. EK također smatra da se može ići na izmjene tolerancije za tekstil u uvodnim napomenama liste obrade/prerade Konvencije, kao i definiranje operacije bojanja. 

Što se tiče same mogućnosti izmjene općeg pravila tolerancije za tekstil, većina država bi mogla prihvatiti povećanje postotnog udjela sa 10 na 15 % ukupne težine svih osnovnih tekstilnih materijala bez podrijetla uporabljenih u proizvodnji konačnog proizvoda, te se u tom slučaju ne bi primjenjivalo pravilo iz liste za pojedini tarifni broj u stupcu 3 tablice za listu obrade i prerade.


PREUZIMANJE DOKUMENATA:

Podijeli
li
0