Prihvaćen prijedlog o potvrđivanju ugovora s Kazahstanom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Prihvaćen prijedlog o potvrđivanju ugovora s Kazahstanom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
Zastava Kazakhstana

Vlada RH je 21. prosinca 2017. godine prihvatila prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora između hrvatske i kazahstanske vlade o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak, a kako je istaknuo ministar financija Zdravko Marić, on će zasigurno biti poticaj stranim ulaganjima u Hrvatsku.

Ugovorom, koji je potpisan ove godine, uređuju se načini izbjegavanja dvostrukog oporezivanja dohotka i dobiti te se osiguravaju olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, stvaraju se uvjeti za povećanje razmjene dobara i usluga te gospodarskih aktivnosti između dviju država.

Hrvatskim građevinskim i sličnim poduzećima omogućuje se da ne plaćaju porez na dobit u Kazahstanu, ako ti radovi traju kraće od 12 mjeseci.

Isto tako, hrvatskim tvrtkama koje pružaju usluge omogućuje se da ne plaćaju porez na dobit u Kazahstanu, ako se takve usluge pružaju kraće od 6 mjeseci u bilo kojem 12 mjesečnom razdoblju.

Također se omogućuje hrvatskim društvima koja obavljaju međunarodni prijevoz robe plaćanje poreza na ostvarenu dobit u Hrvatskoj, snižavaju se stope za pasivni dohodak u odnosu na postojeće stope propisane domaćim zakonima, kamate se oporezuju stopom od 10 posto bruto iznosa kamate, kao i naknade za autorska prava.

Postupak zajedničkog dogovaranja predstavlja mogućnost da se o svakom nastalom problemu ili prijetećem slučaju dvostrukog oporezivanja nadležna tijela država izravno dogovaraju, a razmjena obavijesti predstavlja efikasno sredstvo u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza, navodi se u obrazloženju prijedloga zakona.

To predstavlja nastavak rada na ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, s obzirom da je u listopadu Vlada u Sabor na potvrđivanje uputila zakonske prijedloge kojima bi se potvrdili ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Kosovom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0