Predsjednik Republike Albanije u državnom posjetu u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Albanije u državnom posjetu u Hrvatskoj
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović s albanskim predsjednikom Ilirom Metom

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je kazala, nakon razgovora s albanskim predsjednikom Ilirom Metom, koji boravi 29. i 30. listopada u službenoj posjeti u Hrvatskoj, govoreći o gospodarskim odnosima, da potpisivanje Memoranduma o suglasnosti u području poduzetništva na Hrvatsko-albanskom gospodarskom forumu, koji se održao u srpnju, predstavlja odličan okvir za daljnje produbljivanje gospodarske suradnje.

"Našu suradnju bi trebali proširiti, posebice na područjima IT industrije, građevine i prehrambene industrije", rekla je Grabar-Kitarović.

Također je ocijenila da je projekt Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) i njegova povezanost s Trans-Jadranskim plinovodom (TAP) od strateškog značaja za Hrvatsku i Albaniju. „Jonsko-jadranski plinovod važan je korak prema energetskoj sigurnosti i diversifikaciji te će se Hrvatska nastaviti snažno zalagati za ovaj projekt", istaknula je.

Grabar-Kitarović i Meta su se složili i o nastavku suradnje u zaštiti Jadranskog mora te osim Crne Gore žele u projekt zaštite Jadrana uključiti i Monaco s obzirom da je princ Albert kroz svoju zakladu posebno za to zainteresiran. Albanija je, rekao je Meta, pojačala mjere protiv zagađenja Jadrana plastikom.

"Snažno podržavamo mehanizam Jadranske trilaterale. Za Hrvatsku i Albaniju, Jadransko je more od velike važnosti. Stoga je zaštita i sprječavanje onečišćenja Jadranskog mora i priobalja za Hrvatsku i Albaniju od strateškog značaja", kazala je predsjednica.

Izrazila je također zadovoljstvo projektom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koji je usmjeren prema rješavanju problema onečišćenja mora kao i sprječavanju nesreća koje bi za Jadransko more mogle imati izrazito negativne posljedice.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0