Poziv za dostavu zahtjeva za suspenzije/kvote

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za sniženje/ukidanje carina: 10.ožujak 2017.g.

Poziv za dostavu zahtjeva za suspenzije/kvote
Trgovinska politika

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za sniženje/ukidanje carina (tarifne suspenzije) i otvaranje kvota je 10. ožujka 2017. godine, koje će po usuglašavanju stavova država članica i Europske komisije (EK ) nakon propisane procedure stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Postupak za sniženje ili ukidanje stope carine za uvoz određene sirovine na razini EU-a može pokrenuti svaki pojedinačni proizvođač pod uvjetom da:

 

  • procijenjena godišnja ušteda za proizvođača na ime oslobođenja od carine (ili smanjenja carine) iznosi najmanje 15.000 €;
  • se roba u EU ne proizvodi  (podnosi se zahtjev za suspenziju) ili nije dostupna u dovoljnoj količini (podnosi se zahtjev za kvotu).

Zahtjevi za sniženje/ukidanje carina ili otvaranje kvota podnose se EK putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje prezentira zahtjev i zastupa interese podnositelja. Krajnji rok za dostavu zahtjeva EK je 15. ožujka 2017. Napominjemo da EK iza tog datuma zahtjeve ne zaprima.

Ministarstvu vanjskih i europskih poslova zahtjev je potrebno dostaviti u elektroničkom obliku (na hrvatskom i na engleskom jeziku) najkasnije do 10. ožujka  2017., kako bi se zahtjevi pregledati, provjerili, po potrebi nadopunili dodatnim informacijama te proslijedili u propisanom roku EK. Nepotpune zahtjeve EK ne razmatra. 

Obrasci zahtjeva (na hrvatskom i na engleskom jeziku), važeće uredbe te ostale relevantne informacije o suspenzijama i kvotama nalaze se na web stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://gd.mvep.hr/hr/trgovinska-politika-europske-unije/tarifne-suspenzije/

Za sve dodatne informacije na raspolaganju stoje Nada Minčić, nada.mincic@mvep.hr - tel. 6444 624 i  Tatjana Vinković, tatjana.vinkovic@mvep.hr, tel. 6444 623 

Podijeli
li
0